Krönikor

”Varning: Detta är en bajstext”

Triggervarning: Detta är en bajstext. Den handlar alltså om avföring.
Jag råkar nämligen befinna mig i ett undantagstillstånd, då just bajs påkallar stor uppmärksamhet. Det beror på att det numera finns en hund i mitt liv.
Ett annat liknande undantagstillstånd är småbarnsåren. Det som förenar småbarnsföräldrar med hundägare är att vi dagligen och med häpen förundran studerar vad en tömningsreflex kan mynna ut i, ungefär som om vi spådde i kaffesump. Inga kan heller lika otvunget som hundägare och småbarnsföräldrar föra långa, engagerade samtal om alla 50 nyanser och konsistenser av brunt.
De som har småttingar kan exempelvis redogöra för russinen som omvandlats till vindruvor när de passerat stolgången medan vindruvor i sin tur omvandlas till russin.
De med hund kan med viss förfäran berätta om hur de fått hala ut en välfylld strumpa ur fyrfotingens slutmuskel, eller om bajset som sa pip efter att vovven slukat innanmätet i en pipleksak.

Nu har jag också förmånen att få det ”bästa” från dessa två världar när jag vallar barnbarnen och samtidigt rastar hunden. Således har jag utvecklat en god rutin ”med bajspåsen beredd” när doggen presterar en präktig kagge på trottoaren, företrädesvis framför en uteservering.
Inte sällan hör jag också ett omisskännligt splattljud från minstingens blöja medan jag står på huk, och det händer att dessa simultana utsläpp kröns av en akut bajsnödig fyraåring. Men åtgärderna det kräver är som sagt en rutinsak.
Värre är det med ett annat bajsinslag som börjat tränga sig på alltmer. Det brukar ofta visa sig när hundjäveln gjort en avstickare bakom en kiosk eller en buske och dyker upp med brunkletig nos och tungan i full färd med att slafsa i sig resterna av kalaset.
Jo, tyvärr är människobajs tryffel för hundsläktet. Det har jag hittills inte lyckats rå på.
Men vad tusan ska vi göra åt att människor sätter sig och kackar i rabatter, lekparker och till och med i gatukorsningar – ställen där folk rör sig som mest? Det bajset vill man definitivt inte studera närmare. Hundens andedräkt säger redan allt. •

Unni Drougge,
författare, debattör
och flitig motionär.
unnidrougge.com