STABILA. Sara Schönbeck och Pierre de Bourgh guidar dig in i corevärlden.
Träningsprogram

Coreträning – bra core är grunden för all annan träning

Bra bålstabilitet är grunden till all annan träning. Här är 10 coreövningar som för dig närmare ditt träningsmål.

Core är en av Friskis populäraste träningsformer och varje vecka erbjuds cirka 250 pass. Det finns många skäl att göra som alla dessa corefantaster som varje vecka lägger fokus på sin bålstyrka och stabilitet.
Corepassen utmanar de muskler som stabiliserar kroppens leder och som är centrala för att föra ut kraft i armar och ben.
– Stabilitet är grunden till all annan träning, något du behöver ha innan du belastar kroppen med exempelvis löpning eller styrketräning, säger Sara Schönbeck. Förutom att Sara leder Core och utbildar nya ledare är hon också fysioterapeut och möter många patienter i skriande behov av bättre stabilitet i bland annat bålen.
Det behövs inte enbart för annan träning, utan också i vardagslivet för att orka med tunga lyft och för att fixa att ha en bra hållning under en arbetsdag vid skrivbordet.

Core är ingen nybörjarträning

Sara Schönbeck förklarar att bålens muskler kan ses som en box med diafragman som tak, bäckenbotten som golv och ryggens och magens muskler som väggar.
Under ett Corepass på Friskis utmanas dessa och även andra muskler som stabiliserar kring kroppens olika leder. Passet innehåller också mycket rörlighet.
– Core är ett lärande pass, du kan ta med ”kunskapen” ut i övriga livet.
Core är tufft, sportigt och utmanade och är därmed inget nybörjarpass. Därför finns nu nyheten Core soft så att alla kan ta del av den viktiga träningen.

Vill du också upptäcka coreträning? I träningsprogrammet du kan ladda ner här nedanför visar Sara Schönbeck och hennes ledarkollega Pierre de Bourgh 10 övningar som garanterat skrämmer liv i slumrande bålmuskler.

Text: Madeleine Carlsson  Träningsprogram: Sara Schönbeck  Foto: Mikael Gustavsen

Här kan du ladda ner ett träningsprogram med coreövningar (mobilanpassat)

I kursen Träningsteknik - Så blir du grundstark blir du guidad genom övningarna av Friskispressens Tina Reuterswärd, som är coreledare samt utbildare inom Friskis Riks.
I kursen Träningsteknik – Så blir du grundstark blir du guidad genom övningarna av Friskispressens Tina Reuterswärd, som är coreledare samt utbildare inom Friskis Riks.

Webbkurs i träningsteknik

Vill du lära dig mer om träningsteknik och få övningarna som gör dig grundstark? Läs mer om vår populära webbkurs här.