Krönikor

När den bästa träningen är den som inte blir av

Nästan två av fem Friskismedlemmar har skadat sig i samband med träning och drygt en av fem har tvingats till ett ofrivilligt träningsuppehåll till följd av överträning. Det visar en enkät som Friskispressen har gjort.

Jag är en av de ”drabbade”, så jag vet hur det kan gå till. Jag har fått ryggskott efter att ha kört den där sista onödiga repetitionen i knäböj där jag tappade hållningen. Och jag har varit inne i åtminstone de tidiga faserna av överträning, efter att ha stegrat träningdosen för snabbt och slarvat med återhämtningen.

Friskispressens syfte med att lyfta dessa frågor, är såklart inte att ifrågasätta träningens hälsofrämjande effekter. Lek med tanken att alla de som skadat sig i samband med träning inte skulle ha tränat. Skulle de ha levt ett mer skadefritt och hälsosamt liv? Nej, snarare tvärtom.

Är problemet värre på Friskis än bland andra träningsaktörer? Även på den frågan är mitt svar: Snarare tvärtom. Jag har visserligen inte hittat någon jämförande statistik, men jag vet ju att Friskis är bra på att skapa allsidiga träningspass och på att inspirera till att träna varierat och balanserat.

Icke desto mindre visar Friskispressens enkät att vi bör fråga oss vad vi kan göra ytterligare för att färre ska drabbas av skador och överträning.

Det kan handla om att vi behöver bättre kunskaper om fysiologi, uppvärmning och återhämtning. Och att vi övar upp vår egen kroppskännedom och lär oss lyssna bättre på kroppens varningssignaler.

Samhällsfenomen, som att många motionärer med familj och heltidsjobb tränar som elitidrottare, kan säkert spela en roll. Likaså att hälsa blivit en statusmarkör, där den som tränar hårt ses som mer framgångsrik än andra.

Själv tror jag att den kanske viktigaste faktorn stavas balans. Lär vi oss att utgå från vår egen situation, och att hitta en balans mellan träning, sömn, mat, återhämtning, jobb och andra livsfaktorer, är mycket vunnet.

Vi på Friskis brukar säga att den bästa träningen är den som blir av. Men ibland kanske det snarare är den du lyckas avstå från.

Text: Mattias Wising Bonde, chefredaktör