Krönikor

”Vi har problem med jämställdhet”

Jag önskar att tränings­området var en frizon, en del av samhället där lika möjligheter för män och kvinnor rådde. Men så är inte fallet. Även inom träning finns det problem med jämställdhet.
I vår undersökning Friskisrapporten säger 81 procent av kvinnorna att de skulle vilja prioritera sin träning högre. Motsvarande siffra för män är 73 procent.
Det starkaste skälet kvinnorna uppger till varför de inte prioriterar att ge sig i väg till gymmen och ut i löpspåren är att de ägnar sig åt hemmasysslor som att tvätta, städa, handla och laga mat. Inte nog med det: Kvinnorna uppger dessutom att de har dåligt samvete för att träningen inte blir av. Kvinnorna verkar sitta i en klassisk rävsax, klämda mellan hemmets krav och viljan att träna.
Det gör mig både ledsen och arg.
Min och Friskis ambition är att inspirera alla till ett liv i rörelse. Vi vill att så många som bara möjligt ska hitta ett sätt att träna som passar dem. Friskisrapportens resultat motiverar mig till att vi ska göra mer.
Men vi som träningsaktör kan inte ta hela ansvaret för att lösa frågan. Alla som kan påverka vardagen – arbetsgivare, lagstiftare, samhällsplanerare och inte minst alla partners och familjemedlemmar måste se att det här är ett strukturellt problem och hjälpas åt för att lösa det.
Det lönar sig att vara i rörelse. Både på kort och lång sikt – för kvinnorna själva, för familjerna och för samhället i stort. Det ska vara lika självklart för
kvinnor som för män att hitta
träningen i sin vardag.•

Kvinnorna verkar sitta i en klassisk rävsax, klämda mellan hemmets krav och viljan att träna”

Karin Nolke Grubbström,
Generalsekreterare
Friskis&Svettis
karin.nolke.grubbstrom@riks.friskissvettis.se