Friskis&Svettis

”Allt är inte välkommet på Friskis&Svettis”

Många tidningsredaktörer vittnar om att de blir utsatta för hot och hat när de skriver om ämnen som flyktingars utsatthet och människors lika värde.
Man kanske kan frestas att tro att vi som jobbar på Friskispressen och inom Friskis&Svettis skulle vara befriade från dylika erfarenheter. Icke.
Det kan räcka med att vi har omslagsbilder på personer med utomeuropeisk bakgrund, så får jag starka reaktioner om att vi i stället borde visa upp personer med svenskt utseende.
Men det är ju det vi gör, tänker jag. Vi visar rentav massor av svenska utseenden, men med varierande ursprung: europeiskt, afrikanskt, arabiskt, asiatiskt …
Brevskrivarna uppger sig ibland vara Friskismedlemmar och hotar med att lämna föreningen om Friskispressen fortsätter på den inslagna banan. Som av en händelse glömmer de att uppge namn och medlemsuppgifter.

Under hösten ville Friskis Stockholm göra en snabb insats i flyktingkrisen och bestämde sig för att dela ut träningskort till några ensamkommande flyktingungdomar.
Reaktionerna lät inte vänta på sig. En rad upprörda samtal och brev, med hot om bojkott och avslutade medlemskap. Det kan tilläggas att några av avsändarna gick att kolla upp. I själva verket var de inte medlemmar.
Några uttryckte sin upprördhet över att Friskis daltar med flyktingungdomar men inte bryr sig om stackars fattiga svenska barn och ungdomar.
Ett angrepp kan inte bli mycket mer missriktat. Friskis har ju i åratal ordnat gratis, eller nästan gratis, träning för alla barn och ungdomar: Röris och Mini-Röris för skolbarn och förskolebarn, gratis familje­jympa, juniorträning för en spottstyver och så vidare.
Jag har en vädjan till brevskrivarna. Nästa gång ni hör av er till mig, inkludera era namn och medlemsuppgifter, så ska jag försöka hjälpa till att uppfylla er önskan om att avsluta era eventuella medlemskap.
Alla må vara välkomna på Friskis.
Det innebär inte nödvändigtvis att allt är välkommet.

Mattias Wising Bonde, chefredaktör
mattias@friskispressen.se

Foto: Peter Knutson

RESEKLUBBEN – Träningsresor med Friskis&Svettis