Träningsprogram

Förbättra din balans

Förbättra din balans och få bättre kroppskontroll och hållning. Vi bjuder på en lektion i hur du skapar en nyttig obalans i din träning.

Här hittar du en lättläst variant. Du kan också lyssna på reportaget:

Här hittar du balansövningar.

Många av oss är bra på att fokusera på träningskvaliteter som styrka, kondition och rörlighet, medan balans är en kvalitet som ofta hamnar lite i skymundan.
Det är synd, menar Jonna Rosenkranz, Friskispressens styrketräningsexepert och gymansvarig i Friskis Tyresö:
– Alla har mycket att vinna på att träna upp sin balans: Bättre hållning, bättre kroppsuppfattning, minskad fallrisk. Dessutom förbättrar du din stabilitet och koordination på köpet, säger hon.

Balans viktigt för alla

Om vi inte tränar för att underhålla balanssinnet, försämras det med åren. Om man dessutom får försämrad syn är balansträningen extra viktig, eftersom synen är en viktig komponent i att hålla balansen.
Därmed inte sagt att balansträning primärt riktar sig till äldre människor.
– Den passar alla! Balans ingår i allt vi gör och är en viktig komponent i många sporter. Om du idrottar, blir du ofta bättre på din idrott om du stärker din balans, säger Jonna.
Balansträning går ut på att förbättra förmågan att behålla jämvikten även när den utmanas. För att träna upp balansen måste du sätta kroppen i obalans.

Utmana dig stegvis

Balanssinnet utvecklas snabbt, om man övar på gränsen till sin förmåga. Tänk på det lilla barnet som lär sig att gå. Barnet har ingen större rädsla för att ramla och trillar ofta, men lär sig också snabbt att gå.
Som vuxen kan det förstås finnas goda skäl att öka utmaningarna stegvis. Jonna har satt ihop ett träningsprogram som passar alla, men betonar att du själv måste känna efter hur mycket och hur snabbt du ska öka utmaningarna.
– Närma dig övningarna med försiktighet, öka svårighetsgraden steg för steg och se till att du har fria ytor runt omkring dig, råder Jonna.

Text: Mattias Wising Bonde  Coach, övningstexter: Jonna Rosenkranz  Foto: Mikael Gustavsen

Här hittar du balansövningar.

balansomslag

Taggar

Kommentera

Klicka här för att publicera