Krönikor

Borttappad rörelseglädje?

Rörelseglädje har sedan starten 1978 varit intimt förknippat med Friskis. Om man ska försöka hitta ett enda ord som signalerar vad Friskis står för, är det nog just det många skulle tänka på allra först.
Så när man googlar på ordet ”rörelse­glädje” lär väl sökträff efter sökträff om just Friskis dyka upp, eller?
Nej! Bland dem som hamnar högre upp än Friskis i träfflistan märks Sjökumla missionsförsamling, kalleanka.se, en
fotvårdsspecialist i Norrköping, Korpen
i Kalmar samt diverse privata bloggare och poddare.
Först på 37:e plats dyker en Friskisrelaterad träff upp i en presentation av Enkeljympa för dig med intellektuell funktionsvariation.

Tänker vi inom Friskis att det är så självklart att vi står för rörelseglädje att vi inte behöver nämna det? Eller är vi rädda att ordet låter äckelpräktigt och gammaldags och ersätter det med andra ord som beskriver vår lustfyllda träning?
Vid lite självrannsakan inser jag att inte heller Friskispressen använder ordet särskilt frekvent. Jag tror att det hänger samman med vår strävan att gestalta känslor och företeelser snarare än att skriva dem rätt ut, på näsan.
Men nu verkar rörelseglädje – och inte bara som företeelse utan även som ord – få en liten renässans. Här kan du läsa om initiativet till en ny manifestation på Sergels torg i Stockholm – ett initiativ som tar sin utgångspunkt i och lyfter fram just Friskis stolta rörelseglädjearv. Heja!

Med dagens Cirkelgympass på Friskis Stockholm i färskt minne, påminns jag för övrigt också om att rörelseglädje kan vara allt annat än äckelpräktigt. Det kan nog faktiskt vara nästan vad som helst.
I Ilona Hurtigs pass ingår en låt med Zacharias Blad som heter ”Döda mig”. Den kommer alltid mot kulmen, när vi deltagare inte tror att vi orkar mer. Då förmår Ilona oss att dra in lite extra luft i lungorna och hänga på i refrängen: ”Döda mig! Döda mig”.
Äckelpräktigt? Knappast. Kaxigt och oorto­doxt? Absolut! Rörelseglädje? Javisst – många med mig drar på munnen och orkar kämpa lite till. •

Mattias Wising Bonde, chefredaktör
mattias@friskispressen.se

RESEKLUBBEN – Träningsresor med Friskis&Svettis