Friskis&Svettis

Dags för Röris!

Det är skönt, varmt och kul. Och det blir lättare att sitta still efteråt. Barnen på Östra Stenhagenskolan i Uppsala ger rörelsepauserna högsta betyg.

Dylan Shewket formar händerna till en megafon och ropar så att det ekar över skolgården: ”Rörisdags!”
Från alla skolgårdens vrår strömmar eleverna i klass 2A och 2C till. Det tar inte många sekun­der innan alla har samlats i en klunga framför ljudanläggningen och Dylan, som är klassföreståndare i 2C.
Hon påminner barnen om att ställa sig en armslängd ifrån varandra – detta tar lite längre tid att uppnå, alla vill vara med i mitten.

Så sätter Dylan i gång musiken och rörelserna. Barnen är genast med på noterna. Det märks att de är vana, har kul och tycker att det är skönt. Kanske extra skönt just den här onsdagsmorgonen när Friskispressen besöker Östra Stenhagenskolan i Uppsala. Efter några milda dagar, har kylan slagit till och snön har pudrat skolgården vit.

Efter träningen pratar Friskispressen med några barn på vägen tillbaka in till skolbänken. Deras kommentarer är samstämmiga: Röris är både kul och skönt, och man orkar lite mer efteråt, oavsett om det gäller att hålla energin uppe eller att sitta still och koncentrera sig.
Pedagogerna är inne på samma linje. Camilla Jansson, klassföreståndare i 2A:
– Jag är övertygad om att vi är skapta för att röra på oss. Barn ska vara aktiva och det behövs någonting utöver idrottslektionerna.
– Först och främst handlar det om glädje. Man blir glad av rörelse, barnen blir glada, vi blir glada, fortsätter Dylan Shewket.

Båda använder Friskis Röris-verktyg flera gånger i veckan, och kompletterar med andra roliga aktiviteter, allt utifrån barnens sinnesstämning. Ibland blir det yoga, ibland zumba och så det högt uppskattade fredagsdiscot.

Även skolledningen på Östra Stenhagenskolan väljer att satsa på rörelse. I fjol bjöd rektorn in Friskis Uppsala att leda Röris-inspiration under en studiedag
för samtliga pedagoger på låg- och mellanstadiet.

Röris startades av Friskis Stockholm år 2003, och Friskis Uppsala var en av de föreningar som hängde på direkt.
– Det var självklart. Rörelse ska vara en lättillgänglig, naturlig och rolig del av livet. Och inget är väl rimligare än att börja med barnen, att få dem att röra sig i vardagen, i sin naturliga miljö, säger Ingrid Hovstadius, verksamhetschef.

Sedan starten har föreningen anordnat inspirationsdagar varje år och genom åren täckt in i princip alla kommunens skolor. Sammantaget har ett tusental pedagoger i Uppsala fått inspiration i Röris. Stina Fellström, uppföljningsansvarig, är en av dem som har lett inspirationsdagarna:
– Många av pedagogerna har inte så stor rörelsevana men alla tycker att det är kul och när de börjar släppa loss … det är så kul att se. Och den känslan tar de med sig till ”sina” barn, säger hon.

Även när det gäller Mini-Röris, som riktar sig till förskolebarn, anordnar Friskis Uppsala återkommande inspirationstillfällen. På senare år i Botaniska trädgården i form av ”härliga folkfester” som samlar omkring 900 barn och pedagoger.
– Det ger så mycket att få jobba med de här frågorna. Alla är vinnare: Kommunen, skolorna, pedagogerna, Friskis, barnen. Det är … kärlek! säger Ingrid Hovstadius.

Tillbaka på Östra Stenhagenskolan, lite senare på dagen. Klass 2A är mitt i en dubbellektion. Klassföreståndare Camilla känner att barnen börjar tappa koncentrationen: Det är läge för en Rörispaus. Hon pluggar in mobilen och visar Rörispausfilmen på klassrummets interaktiva tavla.

Barnen far upp, sträcker, vrider, böjer och rör sig i alla rörelseplan – och skrattar. Fyra minuter senare sitter de i sina bänkar igen och jobbar vidare med matten som om ingenting hänt. Eller kanske snarare tack vare att någonting hänt.

 

Rörissuccen – nu för alla!

Med Röris har Friskis sedan starten gett 30 000 pedagoger ett verktyg att inspirera 600 000 barn till rörelse. Och satsningen bara fortsätter.
Friskis har haft barnträning sedan 1980-talet och den erfarenheten omsattes år 2003 i Röris för skolbarn. Tanken var att ge vuxna ett verktyg att få barn att röra sig på ett naturligt och lustfyllt sätt. Hittills har sju Rörisprogram tagits fram.

År 2006 lanserades Mini-Röris för förskolebarn och i dagsläget finns fem program.
2015 kompletterades Rörisfamiljen med Rörispaus – rörelseinspiration i form av korta webbfilmer.
Nina Forsberg, utvecklingsansvarig på Friskis Riks, har varit drivande i arbetet ända från starten. Hon berättar att Friskis häromåret ställde sig frågan om det fortfarande fanns ett behov av att producera Röris, mot bakgrund av att så många fler aktörer är engagerade i frågan i dag än för 15 år sedan.
– Men vi beslöt oss snart för att fortsätta. Dels för att det är tydligt att behoven i dag är lika stora som någonsin, stillasittandet bland barn bara ökar. Dels för att Friskisföreningarna brinner för att inspirera barn att röra på sig.

Under 2017 kom senaste tillskottet i familjen: Röris 7. En viktig nyhet är att det utbildningskrav som tidigare fanns är slopat.
– Röris är så etablerat att det kändes naturligt. Den stora fördelen är att man kan få tillgång till Röris även om det inte finns ett lokalt Friskis som kan utbilda, säger Nina.

En annan nyhet är att materialet inte bara finns på cd-skiva utan också går att ladda ner digitalt. Därmed är Röris numera inte bara ett verktyg för skolan utan även för exempelvis barnfamiljer.
– Se till att få in rörelse i vardagen, tillsammans. Det behöver inte ta lång tid. Börja med en låt – de är två minuter. Bara gör det! säger Nina.

Text: Mattias Wising Bonde  Foto: Mikael Gustavsen

Om skribenten

admin

Kommentera

Klicka här för att publicera

RESEKLUBBEN – Träningsresor med Friskis&Svettis