Frågor&Svar

Experterna svarar om träning

Här svarar Tina Uppfeldt och Erik Nordlund på läsarnas frågor om träning

Tina Uppfeldt är fysioterapeut och jobbar med träningsutvecklingen inom Friskis&Svettis. Erik Nordlund är sjukgymnast.

Spinning

Varför ska man gunga på spinningen?

TRÄNING. Jag började cykla landsvägscykling förra året, och om jag inte förstått tekniken fel ska man inte luta sig i sidled i överkroppen utan försöka hålla en så stabil position som möjligt. Men på spinningen är det många ledare som säger att vi ska skifta från sida till sida i överkroppen, och gunga mycket i sidled. Har jag förstått fel eller varför uppmuntrar man till det? Även om det såklart är olika tekniker känns det lite konstigt. Åsa 

Tina Uppfeldt: Precis som du är inne på är idén i spinningen att inspireras av utecyklingens principer, termer och känsla. Det skapar mycket av karaktären, upplevelsen och peppen i träningen. Samtidigt är spinningen ett eget unikt träningssätt där redskapet skiljer sig från den fria cykeln. Om man tittar i ett brett perspektiv, finns det olika valmöjligheter.
Tränar man spinning för att förbereda sig och utvecklas inför utesäsongen, kan både upplägg och teknik anpassas efter det. Så har vi i Friskis tänkt när det gäller träningsupplägget på vårt pass Giro4. Där har vi en progression och ett upplägg som är specifikt anpassat för att preparera för utecyklingen.
På många av våra andra pass är idén mer att ”göra ett bra träningspass utifrån spinningens egen karaktär och profil”. Just när det gäller att ”gunga i sidled” finns inget tydligt rätt eller fel. Utomhus skulle det kunna vara ogynnsamt att skapa en rörelse i sidled som tar energi i stället för att skapa kraft i fartriktningen. Men på en spinningcykel borde en viss tyngdöverföring i sidled kunna ge mer kraft i varje tramptag och därmed vara gynnsam.
Det kan också kännas bra att vara lite fri i axlar och överkropp när man kör spinning, och att då ha lite diagonala rörelsemönster kan kännas bra eftersom det annars kan kännas lite stelt och låst. Men precis som med de flesta rörelsemönster finns utrymme för individuell variation. Jag tänker att du kan känna frihet att anpassa din spinningteknik så att den känns kraftfull och rytmisk för dig. Lycka till med din cykling – ute och inne!

Hur ställer jag in styre och sadel?

TRÄNING. Det kanske är en elementär fråga, men finns det några klockrena tips för hur man ställer in sadel och styre på spinningcykeln? Jag tycker att jag hör olika varianter och får inte riktigt till det. Jag kör ytterst sporadiskt och vill komma i gång mer. (Och säg nu inte bara att jag ska fråga ledaren.) Future spinner

Erik Nordlund: Ställ in cykeln så här:
1. Börja med sadelhöjden. Stå bredvid cykeln och lyft upp ditt ben så att låret är parallellt med golvet. Sadeln ska vara på samma höjd som ovansidan på ditt lår.
2. Ställ in styret i samma höjd som sadeln.
3. Styrets och sadelns djup kan ofta också ställas in. Utgå från din längd. Är du ca 175 centimeter eller längre skjuter du bak sadeln till
bakre halvan av sadelskenan, och gör tvärtom om du är kortare. Styret skjuter du fram till främre halvan av styrets skena om du är längre än 175 centimeter, och tvärtom om du är kortare.
4. Vrid åt alla vred så de sitter fast ordentligt.
5. Provsitt och trampa och finjustera höjden. När foten är nere i klockan 6 ska knät vara lätt böjt med känslan av att du kan sträcka ut i knät om du pressar ner hälen. Den vanligaste felinställningen är att sadeln är för låg och ställningen blir för ”sittande”. Jämför med om du är ute och springer med konstant böjda ben. Du ska samtidigt kunna sitta stadigt på sadeln och trampa utan att börja tippa bäckenet i sidled för att nå ner.
6. Styret ska du kunna nå i sittande genom att luta lätt framåt och krumma i ryggen en aning. Armbågarna ska vara lätt böjda och axlar och armar avslappnade. Behöver du sträcka dig fram för att nå styret är det för långt fram. Om armarna är mycket böjda och styret hamnar nära magen är det för nära. Om du behöver stödja på styret är det för lågt.
7. När du jobbar på cykeln ska du kunna vara avslappnad och stabil i överkroppen och få ut mycket kraft i benen.

Måste det vara så mörkt på spinningen?

TRÄNING. Varför släcker alla ledare ner till nästan totalt mörker under spinningpass? Jag kan tänka mig att man tänker att folk ska fokusera bättre, men jag upplever att min kropp per automatik tolkar mörker som att det är dags att gå ner i varv inför sömn. Men det är ju det motsatta, ett maxat energiläge, man oftast eftersträvar när man tränar.  Ljusälskaren

Tina Uppfeldt: Många gillar den suggestiva stämningen som skapas på spinningpass. Att man får möjlighet att gå in i sin egen känsla, hitta en skön rytm och utmana sig utifrån dagsformen. Med nersläckt belysning kan det upplevas lättare att nå den känslan. Det finns också en tradition av att köra spinningpass i lite mörkare belysning.
Vad man föredrar skiljer sig nog åt mellan olika deltagare och även mellan ledarna. Några trivs med det mörka, andra vill hellre ha ljust.
Förutsättningarna i föreningarna skiljer sig också åt, i några lokaler används pulssystem med projektor och där är det fördelaktigt med nersläckt i rummet. Andra lokaler har stora fönster, och där kanske man också valt att satsa på en ljusare känsla med hela inredningen. Vi har inte någon gemensam riktlinje kring ljussättningen i spinningsalarna på Friskis.
Det finns studier som påvisat fördelarna med att träna i dagsljus (utomhus), och kanske hör det samman med det du beskriver, att kroppen då får fler signaler till vakenhet och aktivitet. Men som ofta när det gäller effekter av träning – olika individer upplever och svarar på träning på olika sätt. Kanske är den effektivaste träningen den som du själv får mest pepp av?
Diskutera gärna ljussättningen i spinningsalen med din förening – kanske finns möjlighet att jobba med variation?

Vikt

Vad är bäst att träna som överviktig?

TRÄNING. Jag är en ganska överviktig tjej som skaffat årskort på Friskis. Min fråga är vad ni anser är den bästa motionen på Friskis – gym, cirkelgym eller spinning – för just mig som är överviktig? Vikt-igt

Tina Uppfeldt: Jag tänker att det som är bäst är det som du själv gillar allra mest och som känns mest inspirerande, i både kropp och själ.
Alla tre aktiviteterna som du nämner är mycket bra, och att variera dem är perfekt.
När man är överviktig är det bra att välja träning som är uppbyggande på ett smart sätt för att undvika slitage på leder och muskler. Då är spinning, indoor walking, cirkelgym och gruppträningspass med soft inriktning extra bra val. Likaså går det att skapa individuella träningspass i gymmet som är skräddarsydda just för dig.
Många av våra gruppträningspass finns i olika intensiteter och inriktningar, så jag skulle verkligen vilja peppa dig att hitta dina favoriter. Är du van att träna kanske du är trygg att testa olika pass. Är du mer i starten av din träning är soft träning en perfekt inledning.

Hur tacklar jag bäst min övervikt?

TRÄNING. Jag lider av kraftig övervikt. Jag är 29 år, 172 centimeter och väger drygt 120 kilo. Jag tränar seriöst på gymmet sedan ett år men har svårt att hitta tid till konditionsträning. Min fråga är: Hur viktigt är konditionsträning respektive kost om man måste prioritera? Mitt mål är att nå 100-strecket om ett halvår.
Kost eller kondition?

Tina Uppfeldt: Superbra att du är i gång med gymträningen! Utifrån ett hälsoperspektiv är träningen mycket betydelsefull. Förutom att du ökar din energiförbrukning så får du andra viktiga effekter som inspirerar din kropp till att vara frisk och i uppbyggande processer. Forskarna pratar numer om att träning är den absolut viktigaste friskfaktorn.
Olika träningsformer påverkar kroppen på olika sätt. För att få bra effekt för hälsa generellt rekommenderas 150 minuters fysisk aktivitet per vecka på en nivå motsvarande rask promenad. Den kan bytas mot att man tränar på hög intensitet 75 minuter per vecka. Utöver detta så rekommenderas styrketräning två gånger per vecka.
När det handlar om att använda fysisk aktivitet som behandlingsform vid övervikt, har studier visat att det är betydelsefullt att dubbla konditionsträningen, det vill säga 300 minuter per vecka i måttlig intensitet eller 150 minuter på högre intensitet.
I ditt fall tänker jag att du ”är hemma” med styrketräningen och att det vore perfekt att addera konditionsträning. Kanske kan du få in det på ett smidigt sätt i din vardag? Typ powerwalka hem från jobbet några dagar i veckan? Eller gå en pepp-runda varje lunch? Eller plussa på en cardiodel till ditt gympass, exempelvis på crosstrainern? Skulle du också kunna få in fysiska utflykter på dina helger som eftermiddagspromenader med vänner eller cykling till sjysta utflyktsmål?
När det gäller viktnedgång sägs det att kosten påverkar energibalansen allra mest. Men lösningen brukar inte bara ligga i att minska på energiintaget utan det handlar om flera livsstilsparametrar. Och i det sammanhanget är det för många en perfekt start att börja med träningen. När man är i gång och fått in bra veckorutiner med träning är det många andra hälsovanor som också faller på plats.

Komma i form

Vad ska jag träna efter utbrändheten?

TRÄNING. Jag börjar komma tillbaka efter en lång period av utbrändhet. På 1,5 år har jag inte kunnat förmå mig att ta mig till Friskis, trots att träning alltid varit mitt stora intresse. Nu börjar jag känna mig sugen, men inser att jag knappast ska börja med gamla favoriter som intensivjympa och HIT. Har ni förslag på lämpliga pass, som försiktigt mjukar upp kroppen och gör mig mindre stel? Maja

Tina Uppfeldt: Härligt att du börjar komma tillbaka, och tack för din fråga, den får vi allt oftare. Fysisk aktivitet och träning lyfts fram inom sjukvården som en betydelsefull del i behandlingen vid utmattningssyndrom.

Det kan vara en utmaning att hitta nivån, precis som du beskriver, särskilt när man tidigare har varit van att träna intensivt. Den generella rekommendationen är att det är bra att komma i gång med promenader som aktivitet och att utgå från den nivå som man själv känner att man klarar.

Ett första steg kan vara att promenera 10 minuter vid två olika tillfällen en vecka. För att lyckas med det kan man behöva pepp och support. Kanske en vän som sällskap, en skön podd i öronen eller en förbestämd runda som man vet att man gillar.

Successivt kan man sedan stegra detta med målsättningen att på sikt komma upp till att promenera 45 minuter 4–5 dagar i veckan.

Viktigt är också att tillgodose behovet av återhämtning. Vid utmattningssyndrom är återhämtningsstrategier A och O, att man hittar sina egna sätt att komma i lugn och ro. Att kombinera fysisk aktivitet/träning med återhämtning är ofta mycket bra. Till exempel promenera och sedan basta, ta en fika själv i tystnad eller bara ligga och vila.

För en del är det motiverande att komma i väg till en träningsanläggning. Mitt tips då är att välja träning i gymmet där man själv kan göra ett program som är lagom för dagen, till exempel gå skönt på en crosstrainer en stund för att sedan göra några styrke- och rörlighetsövningar, så att passet totalt blir ungefär 30 minuter.

När det gäller gruppträning är till exempel Flex soft, Yoga soft eller Mind bra pass att börja med.

Ett bra mindset att ha med sig är att tänka prestationsfritt, kom till träningen och ”bara var i rörelse”, ställ inga krav på prestation. Och kom ihåg att ge utrymme för återhämtning före och efter träningen. Varmt lycka till!

Mot vad kan jag byta ut armhävningar?

TRÄNING. Armhävningar är ju ett obligatoriskt moment på jympan, men jag kan inte göra dem, ens på knä, på grund av en axelskada. Har ni tips på någon alternativ övning för bröstet som inte lägger lika mycket tyngd på axlarna? May-Ken

Tina Uppfeldt: Ett alternativ som du kan prova är att stå upp, ta stöd med händerna mot en vägg och göra som en armhävning mot väggen. Då kan du anpassa belastningen genom att variera hur långt från väggen du placerar fötterna.

I gymmet finns också bra alternativ med olika redskap, be gärna en tränare visa dig några förslag.

Hur utför jag bäst dips från brädan?

TRÄNING. Jag har en fråga om dips från stepbräda, en vanlig övning på exempelvis skivstångspass. Min tolkning är att man ska ha armbågarna nära kroppen och låta armarna göra jobbet, det vill säga lyfta rumpa och ben. Nu har jag återigen varit på ett pass där ledaren hurtigt vippar på magen och rumppartiet och säger: Kom igen nu, fler orkar ni! Hur ska denna övning göras? Maria i Göteborg

Tina Uppfeldt: Man kan utföra övningar på stepbrädan på olika sätt och då med olika syften.
Vill man utmana armarna är det precis som du beskriver; då vill vi ha mycket belastning på armarna och en stor böjning, och därefter sträckning, i armbågsleden.
Behåller man armarna raka, och i stället sänker och höjer rumpan, blir det en annan övning där rygg, axlar och säte utmanas mest.

Hur kommer jag i form för halvmaran?

TRÄNING. Jag är en tjej på 18 år som ska springa Göte­borgsvarvet (21 km) och vill gärna veta hur jag ska lägga upp min träning inför loppet. Jag tränar zumba, tennis och gym en gång i veckan. Ska jag behålla detta? Elin

Erik Nordlund: Kul med halvmaran! Då du inte verkar springa i dagsläget behöver du börja försiktigt med ett par korta joggingpass i veckan. Spring långsamt och kort den första månaden, det ska inte ens vara jobbigt. Du måste långsamt bygga upp en hållfast kropp som klarar av löpning. Korta pass innebär här max 30 minuter inklusive uppvärmning i 10 minuter.
Efter en månad, om kroppen känns bra, kan du utöka tiden på joggingpassen med cirka 10 minuter. Det ska fortfarande kännas lätt.

Ett vanligt misstag när man är nybörjare är att man springer för fort. Mjölksyran samlas, man blir trött och spänd och får svårt att hitta en jämn och naturlig rytm. Att springa för snabbt ökar också skaderisken. Din träning ska vara smärtfri.
Utöka tiden på joggingrundorna månad för månad. Du hittar många bra träningsprogram för löpare på olika hemsidor.
Du kan fortsätta din nuvarande träning, det ger ett bra komplement till löpträningen. Viktigt att tänka på är att behålla rörligheten när du börjar träna löpning. Låt rörlighetsträningen vara en naturlig del av träningspassen, avsluta joggingrundorna med rörlighet för fötter, vader, lår och höfter.

Hur ska jag träna för att orka gå 350 mil?

TRÄNING. Jag har en dröm att få vandra Appalachian Trail i USA. Det är en sträcka som är 350 mil lång. Jag kommer behöva bära en tung packning. Hur ska jag träna för en vandring i flera månader? Nu promenerar jag i skogen. Och jag tränar mest cirkelfys, intensivjympa, core och yoga. Vandraren

Tina Uppfeldt: Vilken häftig utmaning! När du ska vandra så långt behöver du förbereda dig noga. Det låter som att du är i god fysisk form redan nu. Men du bör bygga upp din uthållighet. Öka längden på dina promenader. Tänk dig en ökning på 10% per vecka. Gå med packning när resan närmar sig. Det kan vara bra att gå runt 4 – 5 timmar vid några tillfällen. Gör även några längre turer exempelvis under två dagar. Du kommer bli starkare i muskler och leder. Din ämnesomsättning kommer öka. Och du kommer att bli starkare mentalt. Ta även hand om dina fötter, knän, höfter och rygg. De delarna på kroppen kommer belastas hårt under vandringen. Fortsätt med den gruppträning du håller på med nu. Minska på träningen två veckor innan vandringen. Då kommer du vara i toppform när du väl ger dig av. Planera även hur långa dina distanser ska vara under vandringen. Ta det lugnt i början och öka sedan successivt.

Varför orkar jag inte springa?

TRÄNING. Jag är en 58-årig kvinna som tills nyligen trott mig ha en bra grundkondition. Som hundägare har jag gått mellan 4 och 7 kilometer varje dag. Men så upptäckte jag att jag bara orkar springa 150 meter. Jag har försökt att köra ett upplägg med intervaller där jag varvar att springa med att gå men så fort jag börjar springa tappar jag orken, det känns som att jag inte får tillräckligt med luft och energi. Saktar jag ner till snabb gång kan jag hålla på timvis. Vad gör jag för fel? Hur når jag mitt mål att springa 10 kilometer utan paus?  Löpsugen

Tina Uppfeldt: Härligt att du är ute och går så långt varje dag! Precis som du skriver så ger det dig en riktigt bra grund för att uppnå hälsovinster.
När man tänker på fysisk utveckling så kan man dela upp det i två delar. Den första delen handlar om att vara i allmänt god fysisk form, den andra om att vara tränad för en specifik aktivitet.
I ditt fall tänker jag mig att du är i god form, dina promenader är perfekta för att inspirera kroppen till detta.
När det kommer till löpning så kan du tänka att det är som att byta gren, det är annan teknik och, till viss del, andra fysiska utmaningar. I löpningen blir det mer belastning på leder och muskler samt att konditionen utmanas mer i och med att det är en mer intensiv träningsform.
Träning är väldigt specifikt, det vill säga man blir bra på det man tränar. I ditt fall har du utvecklats till att bli mycket bra på gång. För att komma vidare med löpningen behöver du successivt bygga upp den.
För många är nyckeln till detta att hitta olika tempon att springa, ofta behöver man coachning för att hitta de långsamma, sköna farterna som är perfekta att börja med. Många nybörjare inom löpning sticker i väg i ett för snabbt tempo. Att träna långsam löpning, tillsammans med att hitta en bra löpteknik och ett successivt stegrat program, brukar få de flesta att hitta en härlig löpning.
Prova att spontanspringa långsamt kortare sekvenser (1 min) när du är ute med hunden nästa gång. Sträva efter att springa skönt långsamt 10 gånger i 1 minut.
För att lyckas nå ditt mål tänker jag att det är perfekt att haka på någon löpargrupp, löpkurs eller kolla in Friskispressen digitala löparskola. Lycka till!

Ska jag börja med kondition eller styrka?

TRÄNING. Vilket är bäst om man vill köra ett kombinerat konditions- och styrkepass och vill gå ner i vikt: Att börja med kondition och avsluta med styrka eller tvärtom? Det kanske inte har någon betydelse? Viktminskaren

Erik Nordlund: Generellt tycker jag att det är bäst att börja med styrka så att du är pigg och kan ha bra fokus på teknik och kraft. Du blir oftast mer trött av konditionsträning och att då träna styrka efteråt på ett effektivt sätt kan bli svårare. Vad gäller viktnedgång spelar träningsupplägget ingen större roll. Det viktiga är att du får rutin på träningen, först då får du bra kondition och starkare muskler. Det är det viktigaste för att kunna gå ner i vikt med hjälp av träning.

På vilka pass tränar jag allsidigt?

TRÄNING. Jag har jympat i 13 år och alltid identifierat mig som en renodlad ”jympare”. Men på sista tiden har jag faktiskt börjat tröttna. Finns det andra Friskispass jag kan pröva som ger en lika allsidig träning? Birgitta, Linköping

Erik Nordlund: Många gruppträningspass ger, som jympa, en allsidig träning i bemärkelsen att du får med rörlighet, stabilitet, balans, koordination, styrka och kondition i ett och samma pass. Var tyngdpunkten ligger kan dock variera. Pass med liknande stora variation och allsidighet som jympa är Cirkelfys, IntervallFlex, SkivstångIntervall, Power Hour, HIT, Box, Kamp, Offroad och Cross. Allsidigt, med betoning på styrka och stabilitet, är Skivstång, Cirkelgym och Core. Allsidigt, med betoning på rörlighet, är Flex och Yoga.
Prova dig fram så hoppas jag att du kan hitta nya favoriter i utbudet. Variation i sig kan öka lusten.

Vilka är bästa tipsen för en bra omstart?

TRÄNING. En förkylning med torrhosta och heshet har hållit mig från träning. På vårdcentralen sade man att det var en virusinfektion och rådde mig till egenvård och tålamod. Fortfarande, efter flera veckor, är jag helt urlakad. Vanligtvis jympar jag 3–4 pass i veckan. Vilka är era bästa råd till någon som måste ”börja om”? Anna

Erik Nordlund: Råden du har fått låter bra, det är inte bra att träna med en pågående infektion i kroppen. Åtminstone inte att träna med hög intensitet som jympa.
Om du fortfarande är allmänpåverkad av din virusinfektion är det bästa att ha tålamod och vila dig frisk.
Under förutsättning att du börjar må bättre kan du prova lugnare träning där pulsen inte blir så hög och där du inte blir andfådd. På Friskis&Svettis har du hela soft-utbudet att välja på. Träna skön rörlighet på Flex soft, kom igång med lugn konditionsträning på Spin soft och väck stabiliteten på Core soft.
Var uppmärksam på hur din kropp reagerar framför allt när det gäller andningen. När det känns bra kan du prova tuffare träning.  Avbryt träningen om andningen känns tung och obehaglig och om du får sjukdomskänsla i kroppen.

Hur utvecklar jag mig med intervallträning?

TRÄNING. Jag är en hårt satsande fotbollsdomare som vill fortsätta utvecklas. Styrketräningen har jag koll på, men jag vill utveckla intervallträningen. Finns det några riktigt bra och effektiva intervallträningsmetoder som ger ett bra resultat? Fredrik

Erik Nordlund: Intervallträning är ett bra sätt att både öka kondition och snabbhet. Jag gissar att du som fotbollsdomare behöver kunna springa många snabba, men relativt korta, sträckor under match. För att höja syreupptagningen kan du prova så kallade norska intervaller. De är uppdelade på 4 minuters högintensiv löpning följt av 3 minuters joggning i lägre intensitet. Upprepa 4 gånger. För att öka snabbheten kan du närmare säsongen minska på intervalltiden och öka intensiteten. En intervall som är ganska grenspecifik är 15 sekunders löpning och 15 sekunders återhämtning. Upprepa 20-30 gånger. Före intervallerna behöver du cirka 15 minuters uppvärmning och 5 minuters nervarvning. Det är en ganska tuff träning som det räcker att köra två gånger i veckan. Om det sker oftare är risken att effekten uteblir på grund av för lite återhämtning.

Ljud

Hur stänger jag ute störande musik?

TRÄNING. Jag störs av musiken i träningslokalen och önskar få tips om hörlurar som stänger ute ljud. Öronproppar räcker inte till. Ljudkänslig

Erik Nordlund: Det finns många hörlurar som stänger ute ljud. Mest effektiva är nog de av större modell, som har karaktären av hörselkåpor, men det finns också hörlurar av hörsnäcksmodell som är gjorda för att stänga ute ljud. Mitt råd är att kontakta din närmaste elektronikhandel.

Hur högt får man egentligen flåsa när man tränar med andra?

TRÄNING. Jag förstår att det inte går att förbjuda någon som flåsar högt. Men det är väldigt störande när någon håller på så genom hela passet. Någon gräns måste det väl finnas? Fanny

Tina Uppfeldt: Vi har nog alla funderat över detta någon gång. Ibland kan det ju vara peppande när någon syns, hörs och märks i träningslokalen. Andra gånger kan det kännas störande. Vi som är med i Friskis är ju med i en idrottsförening. Vi är medlemmar hela gänget. Därför har vi alla ansvar att lösa eventuella problem. Antingen så pratar du med personen i fråga. Eller så får du förhålla sig till det hela på något bra sätt

Varför är takt viktig i ett skivstångspass?

TRÄNING. Jag blev uttagen till ledare i skivstång men klarade inte av diplomeringen då min taktkänsla var för dålig. Jag fick veta att jag hade bra teknik, och ett bra uppbyggt pass, men det räckte inte. Jag blev erbjuden att gå utbildning till cirkelgymsledare i stället. Jag förstår att takten är viktig i till exempel ett danspass, men varför i ett skivstångspass? Millan

Tina Uppfeldt: I Friskis&Svettis gruppträning har vi i dag över 70 olika pass. För att skapa dynamik, variation och olika upplevelser definierar vi varje pass unika karaktär och profil noga. Vi tänker utifrån olika parametrar, till exempel helhetsupplevelse, träningsinnehåll, intensitet, redskap, ledarskap, stor/liten grupp, miljö och musik.
I andra pass är musiken mer som en bakgrund, för att skapa miljö och inspiration, men vi följer inte tempo, takt och skiftningar. Så jobbar vi till exempel på Power Hour och Cirkelfys.
När det gäller Skivstång har vi valt att jobba i takt och följa musikens skiftningar samt ljudbild, med låtar som är i lite tuffare och tyngre genrer. Så, till din fråga, vi har valt att profilera Skivstången utifrån en helhetsupplevelse med en samstämmighet mellan musik och övningar. Det ger en skillnad till andra av våra styrkepass där musiken inte är lika framträdande och där varje deltagare kan utföra övningarna i eget tempo.

Seniorer

Hur ska vi 60-plussare träna och vila?

TRÄNING. Jag är en kvinna på 60+ som alltid tränat. Jag har märkt att kroppen inte svarar på träning lika bra som den gjort tidigare samt att det verkar behövas allt längre tid för återhämtning. Vore intressant att höra era råd om träning och återhämtning för oss äldre. 
60-plussaren

Tina Uppfeldt: Härligt att du är i gång med träning! Vi märker inom Friskis att allt fler äldre är träningsintresserade och engagerade i att utveckla sin fysiska kapacitet och fortsätta vara aktiva.
Precis som du skriver behövs längre tid för återhämtning när man är äldre. Responsen på träning är långsammare och svagare, beroende på att känsligheten för uppbyggande signaler och frisättning av uppbyggande ämnen är sämre, jämfört med när man är yngre. Vi får alltså lite mindre ”kemisk hjälp” i kroppen.
Vårt tips är att man ska vara lyhörd för sin egen status, att man känner att träningen ”får sätta sig i kroppen” och att man är pigg igen innan man går på nästa pass.
Samtidigt är det viktigt att träna regelbundet, för att få en uppbyggande effekt. En bra strategi är därför att träna kortare pass, till exempel varannan dag. Det funkar ofta bättre än hård-körning en gång i veckan. Att satsa på varierad träning är också bra – att se till att man varje vecka tränar både kondition och styrka.

Vilken nytta har seniorer av att stretcha?

TRÄNING. Jag har jympat med F&S regelbundet två gånger i veckan sedan 1980, är 73 år och mår utmärkt. Nu går jag på seniorjympa och cirkelfys och stretchar. Vetenskapen  har ju olika uppfattningar om nyttan av att stretcha när det gäller till exempel att förebygga träningsvärk. Kan stretchning ha annan nytta för seniorer, till exempel ökad rörlighet, förbättring av artros etcetera? Har geriatriker eller andra med intresse för ett friskt åldrande undersökt nyttan med stretchning för äldre? Monica

Erik Nordlund: Stretchning är en metod för att träna statisk rörlighet, det vill säga sträcka ut musklerna mot ytterläget och hålla kvar, ofta 20–30 sekunder. Forskning visar att stretchning gör att vi behåller den rörlighet vi redan har. Det är bra att inte bli stel då det försämrar vår förmåga att röra oss funktionellt.
För att öka rörligheten behövs det ofta mer tid, till exempel att stretcha samma muskel i flera minuter. Då är dock risken för skador större.
Det sätt som ofta förespråkas för att få en ökad rörlighet och kroppskännedom är att jobba med dynamisk rörlighetsträning, vilket innebär att vi töjer lederna mot deras ytterlägen, men stannar inte där (som i statiskt stretchning) utan är i fortsatt rörelse.
För seniorer är det viktigt att behålla så mycket som möjligt av både rörlighet, balans och styrka. Alla kan bli rörligare, även en senior. Men då behövs det såklart rörlighetsträning, vilket många tappar bort. Så lite träning av allt är det bästa för att kroppen ska bli så funktionell som möjligt.  Artros är när ledbrosket tillbakabildas eller har blivit skadat. Det är svårt att bygga upp ledbrosk, vilket gör att artros inte kan tränas bort, vare sig med styrke- eller rörlighetsträning. En starkare muskulatur kan i ett tidigt skede minska smärtan från artros men inte på sikt, om artrosen förvärras.
Rörlighetsträning förebygger inte träningsvärk, det är en gammal myt som lever kvar. Rörlighetsträning i sig kan däremot ge träningsvärk. Träningsvärk är ett resultat av att musklerna har belastats mer än de är vana vid och det kan ske vid nästan all träning.

Utrustning

Vilka redskap är bäst för hemmaträning?

TRÄNING. Jag ska flytta och kommer inte ha något Friskis i närheten. Om jag ska skaffa några träningsredskap att ha hemma, vad skulle ni rekommendera? Det får inte vara någon stor investering och jag vill träna kroppen allsidigt. Marion

Tina Uppfeldt: Bra idé med hemmaträning! Att köra kroppsviktsövningar, helt utan redskap, funkar förvånansvärt bra. Det kluriga är kanske att komma på övningar och träningsupplägg men det går att hitta bra inspiration, till exempel på Youtube. Ett bra redskap att komplettera med är minibands (som gummiband), som du kanske sett många använda i olika tränings- och sportsammanhang. Då kan man få lite mer motstånd i olika övningar. En viktskiva eller en kettlebell kan också vara användbart för att öka på övningsarsenalen. Samtliga dessa redskap finns numera i de flesta sportbutiker.

Vilka skor passar för Indoor walking?

TRÄNING. Jag har kört Indoor walking, IW, 1-2 gånger i veckan i drygt ett år och har verkligen hittat min träningsform! Men jag har inte riktigt hittat vilken typ av skor som passar bäst. Jag har provat både joggingskor och inomhusskor, men kan inte riktigt avgöra vilka som känns bäst. Vilken typ av skor rekommenderar ni för IW? Clas

Erik Nordlund: Att tänka på är att du har små belastningar på fötter och underben när du tränar IW eftersom du varken hoppar eller lyfter på fötterna.
Joggingskor är uppbyggda för att ta upp stötar från löpsteget och är ganska mjuka, en mjukhet som inte behövs på IW. Vanliga jympaskor har mycket dämpning för att ta upp krafter från hopp, en dämpning som inte heller behövs på IW. Jag kan tänka mig att en enklare promenadsko eller inomhussko räcker långt. Det viktigaste är att du hittar en sko som du är bekväm med.

Lite av varje

Vad är bra sätt att träna intervaller?

TRÄNING. Intervallträning ska ju vara toppen för att öka konditionen. Men kan ni ge exempel på bra intervallupplägg i löparspåret – hur många och hur långa intervaller är bra och hur lång vila emellan bör det vara? Joachim

Tina Uppfeldt: Intervallträning är verkligen ett bra träningsupplägg, både för nybörjare och mer rutinerade! Att växla mellan högre intensitet och vila är både effektivt träningsmässigt och bra mentalt. Det känns ofta peppande att veta att det inte är så långt till nästa vila.

Intervaller kan köras på många olika sätt och de ger lite olika träningsutmaning. En klassiker som funkar för många är ”enminutare”. Då kör du först en stunds uppvärmning, gång som övergår i jogg under totalt 10 minuter.

Efter det kan du köra några tempoökningar där du springer i din naturligt snabba fart i 10–15 sekunder, vilar några sekunder och sedan upprepar två gånger. Då väcks de snabba muskelfibrerna och du får upp pulsen så att kroppen blir förberedd på intervallerna.

Därefter är det dags att köra i gång intervallerna. Ta en snabb fart som du känner är lagom för dagen och spring i 1 minut. Sedan kan du antingen vila helt eller gå i 30 sekunder. Upprepa i totalt 10 intervaller. Känns 1 minut för länge så kör i stället 30–45 sekunder och gör i stället några fler intervaller. Vilan emellan kan fortfarande vara 30 sekunder.

Efter intervallerna är det bra att jogga lugnt eller gå som nedvarvning ett par minuter. Avsluta passet med några rörlighetsövningar.

Att springa i backe är också ett väldigt bra intervallupplägg. Det ger bra styrketräning för löpmusklerna, konditionsträning och även bra teknikträning för löpsteget.

Jogga till en backe som uppvärmning. Spring sedan uppför backen med ganska korta steg, aktiva armar och blicken uppåt i backen. Motlutet gör att du får jobba med frånskjutet, vilket är bra för löpsteget. Du behöver inte trycka på med hög fart i backen, motlutet i sig kan utgöra tillräcklig utmaning för konditionen.

Gå sedan nerför backen för att få återhämtning. Fortsätt så i totalt 10–15 minuter. Avsluta passet med långsam nedjogg hem och några sköna rörlighetsövningar. 

Vad innebär det att träna plyometriskt?

TRÄNING. Vad är egentligen plyometrisk träning och vem passar det för? Har hört begreppet lovprisas flera gånger men inte riktigt fått kläm på vad det innebär. Miss Marshmallow

Tina Uppfeldt: Att träna plyometriskt har länge varit en träningsinriktning inom idrotten och allt fler ”vanliga motionärer” har fått upp intresset för detta sätt att träna. Definitionsmässigt handlar det om att träna med fokus på övningar där kroppen får jobba med att bromsa upp kraft för att sedan snabbt kunna skapa kraft. Det tydligaste exemplet är explosiva hoppövningar. När man ”plyotränar” utsätts muskler och senor för hög belastning. Det gör att träningen är effektiv, vi får en bra utveckling. Samtidigt gäller det att inte överbelasta. Det finns olika sätt att bygga upp sin plyoträning. Om slutmålet exempelvis är att hoppa jämfotahopp över häckar så kan man bygga upp träningen så här:

1. Träna uppbromsningsfasen. Gör knäböj där du tar extra fart på nervägen och bromsar i djupaste läget. Nästa steg kan vara att ”hoppa ner i en knäböj”. Gör det successivt djupare och med mer kraft.

2. Träna upphoppsfasen. Sitt på en låda och res dig explosivt till
stående. Öka belastningen successivt genom att sitta på en lägre box och att hoppa upp.

3. Gör jämfota singelhopp. Stå upprätt, ta fart, gör ett upphopp och landa med kontroll. Öka kraften och höjden på hoppet successivt.

4. Gör upprepade hopp framåt. Börja med ett fåtal låga hopp. Öka successivt höjd och längd på hoppen samt antalet hopp.

5. Hoppa över häckar. För att kroppen ska hinna utvecklas behöver
du stanna ett par veckor i varje fas.

Upplägget ovan kan användas på andra övningar också, idén är att successivt bygga upp muskler och senor i kraftutveckling. Kom ihåg att explosiv träning innebär en tuff belastning så se till att lägga in vilodagar efter plyopass.

Kan man träna trots träningsvärk?

TRÄNING. Somliga säger att man absolut kan träna med träningsvärk. Ligger det någon vetenskaplig sanning bakom det rådet? Jag har själv flera gånger varit för ivrig, tränat trots träningsvärk och dragit på mig muskelbristningar. Kalle

Tina Uppfeldt: När man får rejäl träningsvärk brukar de flesta av oss känna att det är ganska svårt att kunna träna på ett bra sätt. Man känner sig svagare och öm i musklerna. Det är inte skönt att träna och koordinationen blir lite sämre.

Om man då ska välja att träna eller vila kan bero lite på var man befinner sig i sin träning. Skulle man gång på gång träna med träningsvärk, det vill säga hela tiden träna på sitt max och inte ge utrymme till återhämtning, finns en uppenbar risk för överbelastning över tid. Men det finns inga tydliga bevis på att det skulle vara farligt att träna med träningsvärk vid enstaka tillfällen. Frågan är snarare om effekten av passet blir bra och om upplevelsen blir den man önskar. Vissa tycker att lättare träning, som promenad eller cykling, känns bra för att få i gång cirkulationen och mjuka upp kroppen.

På en mer avancerad träningsnivå skulle man kunna välja att träna relativt intensivt med träningsvärk med syfte att utmana sin kapacitet. Detta är dock avancerat och förutsätter att man på ett smart sätt sedan direkt lägger in vila så att återhämtning och uppbyggnad kan ske. För de allra flesta är det troligtvis bäst att vila medan träningsvärken känns påtaglig. När man sedan känner sig stark och pigg igen är det lagom att köra nästa pass.

Varför flåsar jag inte trots hög puls?

TRÄNING. När jag kör ett hårt spinningpass får jag hög puls men andas nästan som vanligt, alltså inget flåsade. När jag var i tonåren och tränade hårt flåsade jag som sjutton och andades högt. Jag är nu 55 år och tränar 3–4 dagar i veckan, mest yoga och spinning. Varför flåsar jag inte – jag är ju helt slut efter passet? Katarina

Tina Uppfeldt: Härligt att du är i gång med spinningen! Att du upplever att du flåsade mer som ung kan ha flera orsaker. Framför allt är det kanske så att du nu är en rutinerad spinnare och att din kropp är vältränad för den aktiviteten. Det innebär att du lätt hittar ”rätt” rytm och teknik men också ”rätt” andning – att din kropp på ett effektivt sätt tar sig an uppgiften.

En annan orsak skulle kunna vara att även om du tränar intensivt nu, kanske du körde ännu intensivare som tonåring och var uppe på ännu högre pulsnivåer. När du tränar högintensivt blir det snabbt relativt stor skillnad på upplevd ansträngning (och därmed andning) ju mer du närmar dig din maxnivå. Tränar du på hög intensitet, om än inte på max, ett helt spinningpass är det naturligt att du, som du beskriver, har hög puls och är helt slut efter passet, trots att du inte flåsat så mycket.

Kan jag träna över min maxpuls?

TRÄNING. Jag är född 1945 och enligt sjukvården ska jag inte
träna hårdare än min maxpuls, som är 148. På ett Spin soft-pass mätte jag pulsen, och den låg hela tiden över 148, som mest på 168. Jag har tränat i många år och alltid tränat hårt. Jag tar snabbt igen mig och mår utmärk, efteråt, och det är inget fel på mitt hjärta. Vad har ni för synpunkter på detta – kan jag träna med högre puls än min maxpuls? Jag vill inte ha ett ”för säkerhets skull”-svar. 
Kjell, Hudiksvall

Tina Uppfeldt: Maxpulsen påverkas inte så mycket av träning, det är mer genetiska faktorer som spelar in. Maxpulsen sjunker naturligt med åldern, den säger alltså inte något om din fysiska kapacitet.

Däremot kan den användas för att räkna ut vilken puls du ska ligga på för att nå en viss träningseffekt. Att träna på till exempel 65 procent eller 85 procent av sin maxpuls är olika träningsinriktningar.

För att få veta exakt vilken maxpuls du har, behöver du göra ett maxpulstest. Det kan du göra på ett testlabb eller på egen hand. Testet är mycket ansträngande, så min rekommendation är att göra det med en utbildad testledare.

Ett annat alternativ är att uppskatta maxpulsen genom olika beräkningsformler, till exempel 208–(0,7 x åldern). För en 70-åring blir det 208–49 = 159 slag/minut. Sådana generella formler
har dock relativt stor felmarginal.

Din maxpuls ligger troligtvis över 148 eftersom din puls på spinningpasset var betydligt högre. (Det kan i och för sig också påverkas av vilken mätmetod du använt, olika pulsmätningsystem har olika tillförlitlighet.)

Principiellt sett kan du inte komma upp i högre puls än din maxpuls. Däremot kan du träna på högre intensitet än den du tränar på då maxpulsen nås. Säg att du springer så fort i en backe att du kommer upp i din maxpuls. Vid det tillfället kan du kanske öka farten något eller fortsätta springa fast backens lutning ökar – båda dessa faktorer ökar intensiteten. Men du kommer inte att klara det i särskilt många sekunder. Vid så tuff intensitet tar vår energi snabbt slut och vi tappar i kraft.

I ditt fall tänker jag att det är betydelsefullt att veta varför du fått rådet att inte träna hårdare än din maxpuls. Det finns till exempel läkemedel som påverkar hjärtfrekvensen, och då är det viktigt att få specifik rådgivning. Om det inte finns några medicinska hinder, tänker jag att du verkar ha ett bra träningsupplägg eftersom du mår bra, gillar din träning och åter-hämtar dig bra.

Varför svettas jag inte från benen?

TRÄNING. När jag går på ett Friskispass som spinning svettas jag alltid så det rinner. Men varför svettas jag inte från benen? Huvud, bål och armar är fulla av rännilar men benen är bara lätt fuktiga. Har det med rörelsen på benen att göra, att svetten fläktas bort? Eller har man inga svettporer på benen? Lasse

Tina Uppfeldt: Svett bildas i svettkörtlar som sitter i huden över hela kroppen. Svettens funktion är att kyla av hudytan och på så vis reglera kroppstemperaturen.

Hur mycket och var på kroppen olika människor svettas är individuellt och kan också växla i olika skeden av livet. Dessutom påverkar givetvis omgivningens temperatur och andra fysiska förutsättningar, till exempel, som du skriver, att ”svetten fläktas bort”.

Man har olika mängd svettkörtlar på olika ställen på kroppen. Det finns extra många i handflator, fotsulor, ljumskar, armhålor och underliv.

Jag tror, precis som du, att du inte svettas på benen för att du har färre svettkörtlar där och eventuellt även för att vinddraget på benen ger en viss avkylning.

Vilka pass har fokus på koordination?

TRÄNING. Jag hör till en möjligen rätt begränsad skara, som älskar träning med fokus på koordination. Ju större utmaning, desto roligare. Jag har just börjat på Friskis och tycker inte att jag fick något tydligt svar i receptionen på vilka pass som kan passa mig. Har ni tips, eller får jag nöja mig med gym och löpband på Friskis och söka koordinationsutmaningar på annat håll? Felicia

Tina Uppfeldt: Vad kul att du gillar koordination! Jag tänker att koordination kan tränas och utmanas på många olika sätt, till exempel i dans, rytm och mer teknisk styrke-, snabbhets- eller rörlighetsträning.

Om du gillar det dansiga, kanske gruppträningspassen Dans crescendo, Dans fusion eller Step skulle kunna vara något?

Inom gruppträningen finns till exempel koordinationsutmaningar i de lite mer tekniska styrkepassen Cirkelfys och HIT. I gymmiljön kan man också träna koordination på egen hand i till exempel snabbhet, styrka eller gymnastiska utmaningar, här kan en tränare hjälpa dig med bra tips.

Tänja eller stretcha-vad är vad?

TRÄNING. Vad är skillnaden mellan stretchning och tänjning, och vad är den viktigaste funktionen om jag stretchar (eller kanske tänjer?) före respektive efter passet? Hannah

Erik Nordlund: Båda orden beskriver rörlighetsträning. Att stretcha är en metod där man drar ut muskler mot sitt ytterläge och håller kvar statiskt, ofta i 20–30 sekunder men även längre. Egentligen är töja och tänja synonymer till sträcka eller stretcha, men ofta menar man i träningssammanhang en rörlighetsträning som är dynamisk – i rörelse.
I uppvärmning används med fördel dynamisk rörlighetsträning. Av den får vi bra cirkulation och ökad kroppsmedvetenhet. Det kan vara bra att komma ut mot ytterläget för att känna in sina begränsningar men också för att öka sin förmåga att ta ut större rörelser i träningen.
I nervarvning används ofta en blandning av dynamisk och statisk rörlighet. Det kan vara skönare att jobba statiskt när kroppen är varm, och det hjälper även till att successivt komma ner i varv efter träningen. Statisk rörlighetsträning kan också vara bra när vi vill komma åt mer specifika muskler eller leder som behöver extra fokus.

Vad betyder aerob och anaerob?

TRÄNING. Vad är skillnaden mellan aerob och anaerob träning? Är det viktigt att träna båda? Vilka träningsformer är typiskt aeroba respektive anaeroba? Per

Erik Nordlund: Aerob betyder ”med syre” och anaerob betyder ”utan syre”. Musklerna kan omsätta energi på flera olika sätt, och aerob och anaerob beskriver om energiomsättning sker med tillgång av syre eller utan eller med för lite syre.
Musklerna får syre via blodet. När syretillförseln är tillräcklig pågår en förbränning, en aerob process där kolhydrater och fett
används. Om syretillförseln är för liten pågår en spjälkning, en anaerob process där kolhydrater spjälkas till bland annat mjölksyra.
Det går inte att svara på om det är viktigt att träna båda, det beror på vad du vill uppnå med din träning.
Det enkla svaret är att du tränar uthållighet och kondition vid aerob träning – du orkar hålla på med en aktivitet länge.
Anaerob träning är mer högintensiv. Då orkar du inte hålla på mer än några minuter innan du måste vila eller få återhämtning. Intervall-träning och tyngre styrketräning är exempel på anaerob träning.

Vilka teorier ligger bakom Cirkelfys?

TRÄNING. Hej! Jag brukar träna Cirkelfys hos F&S och undrar vilka relevanta träningsteorier som kan vara kopplade till denna träningsmetod? Fysiker

Erik Nordlund: Det jag tror att du syftar på är att man brukar prata om träningsprinciper som hjälper en att planera och genomföra träningen på bästa sätt, nämligen överkompensation, specificitet, variation, individualisering och progression.
I ett Cirkelfyspass kan alla dessa principer tillämpas.
» Överkompensation. Kroppen reagerar på en belastning genom att bygga sig starkare under vila.
» Specificitet. Kroppen anpassar sig till det vi gör, vi blir bra på det vi tränar.
» Variation. För att utvecklas behöver kroppen belastas och utmanas på nya sätt. I Cirkelfys är variationen stor vad gäller övningsval och möjligheten till olika belastningar.
» Individualisering. Träningen anpassas efter individens dagsform. På Cirkelfys kan du anpassa både antal repetitioner, utförande i övningar och belastning utifrån dina förutsättningar.
» Progression. Utveckla träningen genom att förändra tid, belastning och frekvens. Du kan gå på pass flera gånger i veckan, ta i mer när du tränar eller hinna med fler repetitioner.
Utöver detta, tränas flera olika träningskvaliteter på ett Cirkelfys­pass. Huvudfokus ligger på att träna styrka, såväl uthållig styrka som tyngre styrka och explosivitet. Genom att ha stort fokus på tekniken i övningarna tränas även koordination, rörlighet och balans. Tack vare cirkelupplägget tränar vi också kondition på köpet.
Med andra ord är Cirkelfys ett mycket allsidigt pass.

Hur undviker jag att luta mig mot händerna?

TRÄNING. Jag har skadat handlederna och kan inte luta mig mot dem. Jag har insett att de flesta pass inkluderar något moment där man ska luta sig mot händerna och det känns så tråkigt att hoppa över rörelser när man är taggad. Finns det pass utan moment där man lutar sig på händerna? Olutad

Erik Nordlund:Beroende på vilken skada du har kan begränsningarna variera. Stäm av med din läkare eller fysioterapeut vad du bör göra. Jag hoppas att din skada är av god art och att du kan träna upp en bra funktion.
Innan du kommit så långt kan du anpassa olika övningar. Ett förslag är att du i golvövningar står på underarmarna. Gör till exempel underarmsplanka i stället för armhävning. Ett annat alternativ är att jobba på knogarna så att du kommer undan en skarp vinkel i handlederna.
Som du skriver ingår belastning på handleder i många pass, och där är en anpassning nödvändig. Pass där du inte belastar handlederna på samma sätt är Spinning och Indoor Walking.
Prova dig fram så hoppas jag att du kan hitta nya favoriter i utbudet. Variation i sig kan öka lusten.

Kan jag träna yoga när jag är förkyld?

TRÄNING. Jag är en tjej på 17 år som har tränat på Friskis i nästan tre år. Men jag har svårt att få till en regelbunden träning eftersom jag blir förkyld så fort jag kommit i gång. Kan jag kan träna yoga fast jag är förkyld? Finns det något jag kan göra för att inte bli sjuk hela tiden?  Sjukling

Erik Nordlund: Mitt tips är att du går till en läkare och kollar upp vad det kan beror på att du blir förkyld så ofta. Om du ser ett tydligt samband mellan förkylning och träningen är det viktig information att ge läkaren. Börja gärna att skriva en träningsdagbok så du tydligt dokumenterar sambanden.
Beroende på förkylningens art kan du hitta träning som funkar. Om förkylningen är allvarlig med ett försämrat allmäntillstånd och ont i halsen avråder jag helt från träning. Om du däremot är lite snuvig går lättare träning bra, och då kan yoga funka. Yoga kan dock vara så mycket, från lugn till riktig tuff träning. Välj en lugnare yoga.

Ska man verkligen hoppa brett?

TRÄNING. Hur är det egentligen med hopp där man landar med benen brett isär om man är kvinna över en viss ålder och/eller har fött barn? Jag har hört att man helst ska undvika det men hör inga ledare nämna något om det. Såg i veckan ett pass där deltagarna hoppade från en pall på det sättet och blev ännu mer tveksam eftersom nedslaget blir tungt. Eller har jag helt fel? Lena

Erik Nordlund: Kroppen anpassar sig för det den utsätt för och under bra förutsättningar byggs den starkare. Då kan de flesta kroppar klara stora belastningar. Att hoppa och landa med benen brett isär är belastande för stora delar av kroppen. Det är inga problem för den som är stark, hel och frisk.
Däremot kan det vara en övning som blir för belastande för den som har svagheter. Vad svagheterna beror på kan variera, som att man inte har tränat upp de strukturer som behöver vara starka eller att man nyligen har fött barn.
Så du har inte helt fel. Samtidigt är vi olika när det gäller vår fysiska kapacitet så det är svårt att sätta några generella gränser kring vad man bör eller inte bör träna.

Varför ska det vara mörkt på träningen?

TRÄNING. Sedan många år tillbaka har jag varit en flitig motionär som tycker att F&S är toppen. Det som dock förvånar och irriterar mig är att det vid allt fler pass är mörkt i träningslokalen. Så är fallet på Indoor walking, Spinning samt Cirkelgym. Jag har frågat flera ledare varför de släcker ljuset och har fått två olika svar:
1) För att det är mysigt när det är mörkt.
2) För att det ska vara mörkt på passet enligt F&S riks riktlinjer. Båda svaren förvånar mig, särskilt som alla experter är överens om att vi mår bra av ljus. Så varför är det mörkt på vissa pass? Är det verkligen bättre att träna i mörker och i så fall varför. Kristina Mårtensson

Erik Nordlund: Att det ofta är nersläckt på till exempel spinning tror jag delvis beror på tradition. När spinningen kom på 90-talet var det ett substitut för landsvägscykling. Den typen av träning kan vara introvert och fokuserad för att deltagarna ska orka länge. Den traditionen har hängt med fram till i dag och många gillar att det är lite mörkare på spinning.
Varför man gillar det skiljer sig antagligen åt mellan individer. Där kommer vi till våra ledare, de gillar också olika sätt att förmedla träning. Jag vet att det är stor skillnad mellan olika ledare vad gäller användning av ljus. Beroende på vilken lokal träningen ligger i ser också förutsättningarna olika ut. Finns det fönster? Hur mycket lampor finns det och kan de justeras av ledaren?
På bland annat Indoor walking är det generellt mer ljus på, men även här gillar vissa ledare att dämpa ljuset för att hitta fokus.
Pass där vi rör oss mycket runt i rummet, som jympa, behöver vara väl upplysta för att vi ska kunna röra oss utan att trilla. Stationära pass och framför allt de pass där vi sitter på ett redskap ökar möjligheten till att jobba mer varierat med ljuset.
Det finns alltså inget givet svar på din fråga. I Friskis&Svettis passupplägg har vi inga regler vad gäller att det ska vara mörkt på vissa pass och ljusare på andra, det är upp till ledaren.
Det finns forskning som visar att det är gynnsamt att träna i dagsljus och utomhus. Det är däremot mer oklart om de fina effekterna gäller träning med inomhusbelysning.

Borde inte ledarna visa fler alternativ?

TRÄNING. Jag älskar att gå på Cirkelfys och Cirkelgym men jag tycker att en del ledare är lite slappa med att visa alternativ. Vissa motionärer klarar till exempel inte att göra en planka. Det kliar i mina fötter att gå över till dem som ser ut som ett uppochnervänt V och säga att de borde göra plankan på knä i stället. Vore det inte bättre om folk fick veta att en avancerad övning gjord fel kan göra mer skada än nytta? Fröken frågvis

Erik Nordlund: Cirkelfys och Cirkelgym är några av våra mest instruktiva pass där ledaren bland annat har till uppgift att på bästa sätt instruera till en bra träning. I det ingår guidning i teknik. Så dina synpunkter är helt rätt. Varför ledaren inte hjälpte till i de fall du beskriver kan jag inte svara på.Ibland kan det vara svårt att hinna med att se alla i cirkel­passen om man är ensam ledare och många behöver hjälp. Om situationen tillåter tycker jag att du kan ge bra tips till dina med­ motionärer.

Är det normalt att få magont av sit-ups?

TRÄNING. Jag är en 35-åring 
som tränar regelbundet på F&S, både styrketräning och gruppass av olika slag. Jag gör mycket sit-ups, kanske 500 i veckan och blir ”risig” i magen, 
får knip och måste springa på toa direkt när jag kommer hem från träningen. Är det normalt? Roller Girl

Erik Nordlund: Att röra på sig stimulerar tarmsystemet och minskar risken för förstoppning. En person som tränar flera gånger i veckan har också fler tömningar. Så det som inträffar för dig sker hos många som tränar. Jag tror inte sit-ups i sig påverkar mage och tarm, utan det handlar mer om den övriga träningens effekt på hela kroppen.
Något som kan underlätta är att hålla koll på mat- och toaletttider före och efter träning om du vill minska risken för att behöva springa på toa. Prova att äta lite mindre fibrer. Fibrer är positivt 
för tarmsystemet, men ihop med träning kan det bli för mycket. 
Ät 3 timmar före träning och gå 
på toa före träningen. När vi äter stimuleras en naturlig tömning av ändtarmen, vilket ofta leder till att man blir bajsnödig en stund efter måltid. Om du tömt tarmen innan träningen borde risken för akuta toalettbesök efteråt minska.

Ger dopning upphov till fettpuckel?

TRÄNING. För någon månad sedan la jag märke till en oerhört spänstig och stark kille på gymmet. I fredags såg jag honom igen. Men nu såg han annorlunda ut. Han hade fått puckelrygg. Jag kom att tänka på boskapsuppfödning och började fundera på om man får en annorlunda muskelansättning ifall man dopar sig. Kan det vara så att hannar ansätter axel- och nackmuskler mycket lätt ifall de tar vissa dopningspreparat? Eller att de ansätter en fettpuckel som en zebu? Astrid

Erik Nordlund: Om man tar anabola steroider är risken att man får en oproportionerlig muskel­tillväxt. Framför allt märks tillväxten kring bröst, rygg, nacke och axlar. Muskeltillväxten kan bli så snabb att det även uppstår bristningar i huden i aktuella områden. Så du är rätt ute i din fråga, dock inte när det gäller fettpuckel, utan det rör sig om muskler.

Varför mår jag illa efter träningen?

TRÄNING. Ganska ofta efter träning blir jag illamående och lite svimfärdig. Det gör att det är svårt för mig att äta efter träningen och är allmänt obehagligt. Vad kan det bero på och vad kan jag göra åt det? Jag är noga med att äta lagom mycket och lagom nära inpå träningen, så jag tror inte att det har med maten att göra, utan snarare själva träningen. Jag är en ganska van medel­jympare och tränar cirka tre gånger i veckan. Fröken S

Erik Nordlund: Det är svårt att svara på varför du blir illamående. Kanske tar du i lite för mycket? Det du beskriver kan uppkomma vid riktigt högintensiv träning. Prova att ta det lite lugnare på nästa pass och se om det blir bättre.

RESEKLUBBEN – Träningsresor med Friskis&Svettis