Träningsreportage

Heja huden!

Din barriär mot omvärlden är två kvadratmeter stor och fyra kilo tung. Experten berättar hur tvål, tvätt och träning påverkar ditt största organ – huden.

Vill du lyssna på reportaget?

 

En dusch på morgonen och en efter kvällsträningen är knappast ett ovanligt scenario för den som tränar. Lägger man till cykelpendling till jobbet eller klibbig sommarvärme kan antalet duschar per dag ibland bli ännu fler.
Ju mer du duschar, desto mer av hudens fettlager som skyddar mot uttorkning tvättar du bort. När det naturliga skyddet försvinner sjunker vattenhalten i hudens yttersta lager, hornlagret.

Vi har olika hud

Sjunker fuktighetshalten i huden under 20 procent spricker den och blir torr och stram. När huden väl är skadad får den ännu svårare att hålla kvar fukten.
– Vi har olika hud. Liksom en del får diabetes för att de saknar förmåga att producera insulin, så saknar andra komponenter för att ha en helt fungerande hud. Det gör att en del lättare blir torra och fnasiga.

Det säger Lina Hagvall, yrkeshygieniker och docent, verksam vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet. Hon både forskar om huden och jobbar på en hudklinik där hon utreder om patienter med eksem eventuellt drabbats av kontaktallergi.

Eksem betyder inte allergi

Hon berättar att torr hud lättare drabbas av eksem.
– Om du ignorerar signalerna kan det uppstå en inflammation i huden, eksem. Eksem behöver alltså inte innebära att du är allergisk mot något, utan att huden är torr och utsatt, säger hon och tillägger att när huden spricker har problemen pågått ett tag. Ju snabbare du tar tag i din torra hud, desto snabbare och bättre återhämtar den sig.

Det finns flera anledningar till att huden blir torr – klimatet vintertid är ett, tensider i tvål och schampo är ett annat. Tensider är en grupp av ämnen som finns i olika mängd i disk- och tvättmedel, tvål, duschkräm och schampo, och dessa ämnen gör att produkterna löddrar.
Tensider löser upp det fett som smuts ofta består av. Tittar man på tvättning ur ett kemiskt perspektiv är tensidernas uppgift att lossa det smutsiga fettet från huden och kapsla in det för att därefter sköljas bort med vattnet. Det kan du exempelvis se i handfatet när du tvättar smutsiga händer – tvållöddret blir gråfärgat. Med smutsen följer även det naturliga fettet.

Tensider löser upp hudens fett

Har man varit ute och gjort ett smutsigt jobb är tvål berättigat för att bli ren. Men har man tränat och ska tvätta bort svett kan man tänka annorlunda, menar Lina Hagvall.
– Du behöver inte jättemycket tvål för att bli ren. Om du har lödder från håret som rinner ner över kroppen, plus att du tvålar in hela kroppen med en duschkräm blir det en dubbel dos tensider. Ofta räcker det att svabba av kroppen med schampolöddret och skölja med vatten. Det hjälper kroppen att behålla det skyddande fettet.

Hur varmt vatten du duschar i är en annan sak att tänka över om huden blir torr och kliig.
– Alla som diskat i kallt vatten vet hur svårt det är att få rent tallrikarna. Med lite värme i vattnet går det bättre. På samma sätt påverkar varmt vatten huden – är det hett löser det lättare upp hudens fettlager. Testa att dra ner något på värmen.

Fett och fuktbevarande ämnen – allt huden behöver

Problem med torr hud kan uppstå när man tar bort det skyddande fettlagret snabbare än det byggs upp. Det innebär att även frisk hud behöver hjälp med återfuktningen, speciellt om man tränar och duschar ofta.
Lina Hagvall ser att många krämer lovar fantastiska resultat för len hud med olika fördyrande ingredienser, men att det egentligen enbart behövs två saker för att motverka torr hud.
– Produkten ska dels innehålla fett som minskar fuktavsöndringen från huden, dels fuktbevarande ämnen, som exempelvis propylenglykol och karbamid, som binder kvar fukten i hudens hornlager. Då fyller krämen sin funktion och det kan man få både genom en kräm som kostar 30 och 300 kronor.

 Prova vilken kräm som passar din hud

Skillnaden mellan en lotion och en kräm är hur mycket fett de innehåller. En riktigt kladdig kräm kan innehålla 60–70 procent fett, och en lotion som knappt märks på huden kan ha 10–20 procent fett.
– En del krämer ger en ”fettlockskänsla”. Om du inte är så torr kan det bli för mycket, prova dig fram, säger Lina Hagvall.

Om man inte har något diagnostiserat hudproblem tycker hon att du ska välja den kräm eller lotion du trivs bäst med av den enkla anledningen att det ökar chansen att du faktiskt smörjer in dig. Har man däremot svårare problem med torr hud anser hon att de oparfymerade krämerna från apoteken är att föredra.

Träningen ökar på antalet duschar och det kan bli ett problem för den som slarvar med återfuktningen vet vi. Men om träningen i sig påverkar huden vet man inte mycket om, säger Lina Hagvall.
– Det finns inget vetenskapligt belägg för det, men å andra sidan är träning bra för alla funktioner i kroppen, därför är det svårt att tro att inte också huden skulle påverkas positivt.

Huden – inte ett dött skal

» Levande. Huden är kroppens största organ. Den är inte ett dött skal utan i högsta grad levande och dynamisk.

» Tre lager. Huden består av tre delar, det yttersta hornlagret som består av döda hudceller, det mellersta lagret (epidermis) med levande hudceller och det understa lagret (dermis) med blodkärl och nerver.

» Skydd. Bland annat skyddar huden oss mot virus och bakterier, reglerar temperaturen och är ett skydd mot sol, stötar och frätande ämnen.

Text: Madeleine Carlsson

RESEKLUBBEN – Träningsresor med Friskis&Svettis