Friskis&Svettis

Börja träna-kurs

 Nu finns en Börja träna-kurs i många av Friskisföreningar. Ett gäng ”kursare” har redan tagit examen – i Friskis Kungsbacka.

Västkustskt (jo, rättstavat), alltså skojfriskt. Så kan konferensrummets stämning beskrivas när 20-talet deltagare i Börja träna-kursen samlas för ett par timmars prat om hur de ska gå vidare i sin träning, nu när kursen är slut. I två månader har de fått testa de flesta träningsformer som Friskis kan erbjuda.
Det är en kolmörk, regnig, blåsig torsdagskväll och de flesta kursarna har tagit bilen till ett handels- och industriområde i Kungsbacka, där F&S Kungsbacka har rymliga lokaler med ett eget fik med mysbelysning.
Kursarna, nyduschade och med glöd i blicken efter ett jympapass, är eniga om att F&S Kungsbacka är ett ställe värt att resa sig från den varma soffan för.
– Det är till och med värt att slå av Rapport för, säger någon och alla drar på munnen.
Fler hinder för att börja träna, förutom tevenyheter och en kall bil, listas på ett blädderblock av Lotta Elgbratt, verksamhetschef i F&S Kungsbacka. Förslagen haglar.
– Skriv upp att jag föddes utan karaktär.
– Familjen var mitt största hinder. Men jag började ta med dem hit i stället.
– Mitt största hot är att falla tillbaka i gamla vanor, att bara sitta still.
– Ja, gud vad skönt det vore!
Alla skrattar och nickar igenkännande, men enas om att träningsgolvet ger dem så mycket mer. Sandra beskriver sig som ”ett rullande apotek” och har kunnat dra ner på sin migränmedicin, Lennart har också dragit ner på mediciner, Ninni som aldrig skulle ha vågat lyfta en skivstång har till sin förvåning upptäckt att skivstångspasset är det roligaste, Charlotte har fått på sig ett par jeans som hon inte har kommit i sedan 2011, det äkta paret Jan och Bibbi har fått ett gemensamt intresse.

Börja träna-kursarna är lite oroliga.

De har varit en exklusiv grupp som utanför det ordinarie schemat har fått träna sig igenom en buffé av ett 30-tal skräddarsydda pass. Instruktörerna har anpassat nivån till gruppen och gett extra tydliga instruktioner. Nu ska de fortsätta träna på egen hand. Och det är det som oroar dem.
– Vi vill inte klara oss själva. Än.
– Det svåraste är att få träningen att bli av. Här på kursen har man koll på varandra: ”Var är han som brukar ha grön tröja i kväll då?” Det är kul, man blir taggad att ta sig hit.
– Efter en fortsättningskurs kanske vi hade klarat att bli fria.
En kollektiv smilgrop lurar hela tiden hos de här kursarna. De blinkar med ena ögat och skrattar åt sina svagheter. Men det är inte ens hälften av dem som behöver oroa sig på allvar för att falla tillbaka i gamla vanor. Enligt F&S Kungsbackas statistik sedan fem år tillbaka fortsätter ungefär 60 procent som har gått en Börja träna-kurs att träna på egen hand på Friskis&Svettis.

Människor som står på gränsen att börja träna.

– Vi ville ju verkligen nå den här gruppen, som står på gränsen till att ta sig i väg och börja träna.
Det nya konceptet blev en buffé av skräddarsydda pass och annonserades i den lokala pressen. Sedan 2008 har kurserna varit fyllda, och det står till och med folk på en väntelista.
F&S Kungsbacka, och även F&S i Göteborg, Linköping och Jönköping, har varit förebilder för F&S Riks och nu är Börja träna-kursen som en möjlighet för alla 162 F&S-föreningar att ta in i sitt träningsutbud. Så här beskriver Charlotte sin utveckling:
– Att träna känns inte stort och farligt längre. Jag är inte rädd av mig i vanliga fall, men jag har känt mig som tjuren Ferdinand när jag från mitt jobb har kikat hitåt. De som går in här har sett så coola ut med sina träningsväskor. Nu är jag en av dem!
Och så är den unisona smilgropen där igen.
ProvaPaKurs2_114

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kursens upplägg
Kostnad: från en tusenlapp och uppåt, priserna varierar mellan föreningarna. 10 veckor, 1–3 pass per vecka, endast kursdeltagarna får delta i passen. Ledarna skräddarsyr nivån och instruktionerna på passen.
En buffé av pass beroende på vilket utbud föreningen har.

Kom i väg-tips:
➔ Träna tillsammans – en sms-slinga kan startas för att bestämma träningstider.
➔ Minns känslan av hur pigg du blir av träningen och därför får mer gjort.
➔ Berätta för jobbarkompisarna att du ska träna på kvällen. Då blir det pinsamt att dagen efter erkänna att du hellre tittade på Rapport.
➔ Om den kalla bilen är ett hinder för att komma i väg – minns den varma duschen efter passet och värmen i magen som gemenskapen ger.
➔ Kom ihåg hur kul det var att bjuda träningskompisarna på ett skratt när du rullade av bosubollen.

F&S Kungsbacka
Medlemmar: 8600. Hela 11 procent av Kungsbackas kommuninvånare är medlemmar
i F&S Kungsbacka.
Ideella funktionärer: 220.
Startade: 1989, höll till i kommunens jympasalar. 2004 fick föreningen en egen lokal och fördubblade medlemsantalet på ett år.
Lokaler: 3400 kvadratmeter. Gymmet upptar knappt en tredjedel, det finns tre hallar för gruppträning, en enorm spinningsal med 50 cyklar, samt en sal för Indoor Walking.

Text och foto: Lena Ringqvist

RESEKLUBBEN – Träningsresor med Friskis&Svettis