Träningsreportage

Vi testar kompressionsstrumpor

Mindre mjölksyra och snabbare återhämtning. Friskispressen har testat vilka kompressionsstrumpor som har bäst effekt på trötta löparben.

Få har missat kompressionsstrumpornas intåg i träningsvärlden och vid en första anblick låter det ofta som mirakelstrumpor: förbättrad prestation och snabbare återhämtning efter hårda träningspass är bara två av sakerna som ofta utlovas från tillverkarna.
Teknologin bygger på att strumporna sitter mycket tätt mot benen, något som förenklat innebär att klaffarna i blodkärlen påverkas, vilket ger en ökad blodcirkulation. När blodet rör sig snabbare genom kroppen tar det med sig så kallade slaggprodukter, vilket enligt tillverkarna gör att musklerna återhämtar sig snabbare. Kompressionsstrumporna är framför allt tänkta att användas under återhämtning efter träning, men allt fler använder även strumporna under träning, då det enligt tillverkarna minskar vibrationerna i musklerna, vilket ska leda till att man orkar träna längre och hårdare.
När man ska välja kompressionsstrumpa finns det en sak som är ännu viktigare än att välja rätt märke – och det är att välja rätt storlek. Är strumporna för stora eller för små fungerar inte kompressionseffekten som det är tänkt. När man väljer storlek på kompressionsstrumpor utgår man inte från skostorlek, i stället mäter man omfånget, där vaden är som störst. Ta hjälp av din återförsäljare för att vara säker på att hitta rätt storlek.
I bedömningen av strumporna i testet har vi tittat på hur mycket stöd strumporna ger och om någon tydlig effekt märks.
Testgruppen fick också ta ställning till hur väl strumporna sitter på foten och vilket kvalitetsintryck de ger. Slutligen bedömdes resultaten i förhållande till priset, för att se hur mycket strumpa man får för pengarna.
Resultatet visar på stora skillnader mellan strumporna. I botten återfinns strumporna från SOC och Adidas, som testarna inte upplever ger någon större kompressionseffekt. Bäst i test är strumpan från 2XU, som också är testets dyraste strumpa. Samtliga testare hyllar denna strumpa för att den ger ett rejält stöd, samtidigt som den sitter perfekt på foten. Den är också tunn, andas bra och finns i en rad snygga färger. Näst bäst upplevs strumpan från Gococo, som även den bjuder på bra stöd och komfort – dessutom till ett mycket bra pris.
Sammanställt av: Magnus Carlsson

Testet är från 2014

labkompression314

Taggar