Krönikor

När träning blir till stress

Många unga upplever prestationshets i samband med träning. En del tappar lusten att träna. Bland unga i åldern 18–29 som inte gillar att träna, anger nästan var fjärde att det främsta skälet är att de kopplar ihop träning med stress.

Särskilt unga kvinnor är drabbade. 38 procent av kvinnorna i åldersgruppen upplever ganska eller mycket stor prestationshets från omgivningen kopplat till träning. Motsvarande siffra för befolkningen i stort är 13 procent.

Detta framgår av en undersökning bland 1 117 svenskar som Sifo gjort på uppdrag av Friskis Stockholm.

Att erbjuda lustfylld träning är själva idén bakom Friskis. Med tanke på vad Sifoundersökningen visar finns det goda skäl att jobba ännu hårdare för att fler ska uppleva träningen som något inbjudande, något att fortsätta med för att det är kul. Inom Friskis har initiativet #nollkroppshets lanserats, för att rikta strålkastarljuset mot denna viktiga fråga.

Jag tycker att Friskis redan är en sund motvikt mot många andra träningsaktörer. Vi är en ideell förening och vi vill, genuint, få fler i rörelse, fler att må bra och ha kul.

Jag tycker även att Friskispressen är en motvikt mot andra träningstidningar. Vi utgår från att träning ska vara lustfyllt, inte något du måste göra för att få fason på din kropp. Modellerna som visar övningar på våra sidor är inte alla purunga och ultrasmala. Vi har många gånger sagt nej till annonsering av produkter som utlovar genvägar till en idealkropp etc.

Men vi ska inte slå oss för bröstet. Det finns säkert tillfällen när även vi upplevs bidra till prestationshets. Skiljelinjen
mellan upplevd pepp och upplevd hets kan vara både hårfin och personlig. Och den nya Sifoundersökningen visar att vi på inget sätt är framme.

Den goda viljan finns där, likaså de höga ambitionerna. Men mer kan säkerligen göras. Och du, i egenskap av medlem och läsare, har chansen att påverka – ta den!

Mattias Wising Bonde, chefredaktör

 

RESEKLUBBEN – Träningsresor med Friskis&Svettis