Vill du få bättre flås ska du köra intervaller
Träningsreportage

Öka flåset i konditionsmaskinerna

Gjut nytt liv i löpband och roddmaskin! Här är PT Andreas Dahlkvists upplägg – kör det på egen hand eller med kompisar.

Har du dött tristessdöden på löpbandet? Galärslavar du dig igenom samma gamla drag på roddmaskinen?
Då är det dags att gjuta nytt liv i konditionsmaskinerna, som också kallas cardiomaskiner.

Cardio kan översättas med hjärta eller puls. Under 2015 lanserade Friskis Riks ett nytt pass med namnet Cardio mix. Några föreningar kör i gång redan i januari. På Cardio mix använder en mindre grupp flera olika konditionsmaskiner i samma pass, tillsammans med en peppande tränare som håller koll på tidsintervallerna och när man ska byta maskin.
Om du inte hittar Cardio mix på schemat på ditt Friskis kan du inspireras av upplägget på nästa sida. Dra ihop några kompisar eller testa upplägget på egen hand!
Intervaller är det snabbaste sättet att få bättre kondition. Och träningen blir roligare om du i samma träningspass varvar olika typer av konditionsmaskiner, som löpband, roddmaskin, cykel och crosstrainer.
PT:n Andreas Dahlkvist i Friskis Kristianstad tycker att det finns en stor potential att utveckla träningen på cardiomaskinerna.
– Man kan ösa på i ett lekfullt, men ändå effektivt, träningsupplägg. Cardioupplägget är för den som vill utvecklas och utmanas i ett tuffare intervallupplägg, eller för den som vill variera sin träning, säger Andreas Dahlkvist.

Anpassa träningsupplägget

Anpassa träningsupplägget efter de konditionsmaskiner som finns på ditt gym. Upplägget på nästa sida tar cirka
40 minuter, inklusive uppvärmningen och avslutningen.
– Det är massa energi, skön svett och bra flåsträning. Och det bästa av allt – du riskerar inte att bli ifrånsprungen, så passet är perfekt för alla! säger Andreas Dahlkvist.
Text: Lena Ringqvist Foto: Mikael Gustavsen

Nyttan med intervallträning

» Intervallträning är ett brett begrepp och kan utföras på en mängd olika sätt – genom löpning, cykling, styrkeövningar, skidor med mera. Du kan mäta
intervallerna i exempelvis sträcka, tid eller puls.

» Alla kan intervallträna om du anpassar upplägget till just din träningsnivå.

» Vid intervallträning varvas tuffare träningsfaser med återhämtningsfaser. Den omväxlande intensitetsgraden under ett pass gör att du orkar träna på en hög intensitet under en sammanlagt längre tid.

» Kroppen behöver anpassa sig till det ökade kravet som inter­vallerna innebär. Det gör att din kondition och prestation kan öka. Kroppen svarar på intervall­träning i princip oavsett upplägg på intervallpasset.

» Intervaller ökar syreupptagningen men stärker även muskler, ger bättre hållning och teknik.

» Intervaller kan göra dig snabbare på lopp och tävlingar. Du blir ju bra på det du tränar – tränar du på att springa snabbt, kommer du att springa snabbare.

Text: Madeleine Carlsson

RESEKLUBBEN – Träningsresor med Friskis&Svettis