Krönikor

Rätt svar då och nu: träning!

Vilken tror du är den vanligaste orsaken – över hela världen – till att en frisk, arbetsför person drabbas av en funktionsnedsättning och/eller sjukskrivning?
Rätt svar: Ont i ryggen.
Samhällskostnaderna – det säger sig självt – är gigantiska. Och inte nog med det: Miljontals människor över hela världen får fel vård för ländryggsmärta, en ”vård” som många gånger förvärrar tillståndet. Åtskilliga opereras i onödan.
Detta framkommer i en granskning gjord av ett 30-tal ledande experter inom ryggforskning från olika länder. Granskningen publiceras i den medicinska tidskriften the Lancet.
Tiotusenkronorsfrågan är inte vad som i stället skulle hjälpa de drabbade, för det anar du nog i och med att ämnet lyfts i Friskispressen.
Rätt svar: Träning.
– Majoriteten av dem som får ont i ryggen blir helt bra med hjälp av träning och olika strategier för att hantera smärtan. Men ofta ges dessa patienter i stället en mycket aggressivare behandling som ibland riskerar att förlänga förloppet, säger Birgitta Öberg, professor i fysioterapi vid Linköpings universitet, till forskning.se.

Jag hör till dem som haft återkommande problem med ryggen. Och till dem som kunnat hålla problemen i schack med hjälp av naprapater, osteopater, fysioterapeuter och – framför allt – genom träning.
Att hjälpa människor till bättre rygghälsa är något som Friskis har satsat på sedan starten för 40 år sedan. Det kan vara svårt att tro nu, men under de tidiga åren ifrågasattes Friskis träning: Skulle folk med onda ryggar göra det där!?
I dag är det inte svårt att inse att Friskis insatser för att stärka hundratusentals svenskars ryggar (och andra utsatta kroppsdelar) har inneburit sänkta kostnader för sjukvård och socialförsäkring i miljardklass.
Desto mer frustrerande då att läsa om hur miljardbelopp samtidigt slösas bort på fel vård och onödiga operationer.
När vi egentligen länge vetat bättre.
Jag upprepar det uppenbara:
Rätt svar: Träning.

Mattias Wising Bonde, chefredaktör

Kommentera

Klicka här för att publicera

RESEKLUBBEN – Träningsresor med Friskis&Svettis