Krönikor

”Självplågartrenden stjälper”

Under våra snart fyrtio år har svenskarnas sätt att tala om träning genomgått många faser. Friskis grundades på 70-talet, då gruppaktiviteter och gemenskap var på modet. Under senare decennier har träning i populärkulturen snarare handlat om individuell prestation och skönhetsideal präglade av fitnesskultur. Uttryck som ”no pain no gain” och ”det ska göra ont” tycks vara det trendiga sättet att tala om motion. Vi ska inte längre gå och träna, vi ska ”ut och kötta”.
Visst, ibland är det skönt att träna så det gör lite ont. Men självplågartrenden stjälper mer än den hjälper. Statistik visar att motivationen hos motionärer tryter efter cirka tre månader. Över hälften av dem som började träna i augusti kommer att ha lagt av i november.
Kanske är det höstmörker och kyla, jobb och privata måsten som gör att träningen är lätt att välja bort.
Men kanske styr också orden vi använder hur vi förhåller oss till träningen. Kanske måste vi ändra hur vi pratar om träning. Låt oss inte göra något lustfyllt till plågsamt genom att likställa fysisk aktivitet med smärta. Låt oss  sikta på “det blir kul!” som  inställning.
Låt oss välja rörelseglädje i stället för träningshets. •

Christer Ferngren,
tf generalsekreterare
Friskis&Svettis
christer.ferngren@riks.friskissvettis.se