RESEKLUBBEN – Träningsresor med Friskis&Svettis

Friskis&Svettis

”Styrketräning ger mig självförtroende”

Så här på Norges nationaldag lyfter vi ett reportage från 2009.

Han lyfter fiolen, greppar stråken och – brak! Showen är igång. Gyminstruktör Alexander virvlar, hoppar, går ner på knä. Varenda muskel är nära att exploderar. Vaderna, låren, magen, ryggen – allt har trimmats på Friskis&Svettis i Oslo.

Här kan du läsa och lyssna på Alexander när han tolkar Amar Pelos Dois’,  Wonderful Salvador och Luisa Sobral från Portugal.

Alexander Rybak – spelemannen som lagt en hel värld för sina fötter – har hittat knepet som ingen an-nan violinist skulle drömma om.
–Styrketräningen på Friskis&Svettis. Den är kryddan som gör min show spännande. Jag orkar mer och får självförtroende, säger han.
Alexander har spelat fiol sedan blöjåldern och han var ett underbarn som debuterade som gatumusikant i förskoleåldern. Med fiolen har han tränat, tränat och åter tränat. Men det gör alla violinister med självaktning.
–Jag såg ingen violinist som stack ut. Jag ville ha det lilla extra som kunde höja mina konserter över andras.
Och så var det flickvännen förstås. Hon tyckte inte Alexanders kropp var mycket att hurra för. Dessutom skröt hon om vilken skön kropp en annan kille hade.
–Jag blev sur. Gillade inte konkurrensen, säger Alexander.
En starkare, smidigare kropp och bättre kondition skulle kanske hjälpa. På Friskis&Svettis i Oslo anade man inte vad som skulle komma när den lille blyge spetan till speleman första gången dök upp i gymmet.
Men så drog Alexander igång. Han var lika inten-siv i gymmet som med fiolen. Och plötsligt stod han där som – gyminstruktör.
–Instruktörsjobbet var inte så svårt. Det var bara att prata några timmar i veckan. Dessutom kunde jag få ledigt ibland för att spela.
Det var då det – före januari i år då Alexander tävlade i norska uttagningen till Melodifestivalen. Spelemannen drog in som en stormvind i de norska vardagsrummen med sin ”Fairytale”. Han knockade allt motstånd, blev norsk superidol och var tvungen ta ledigt från gymmet på Friskis&Svettis.
Om någon trott att Alexander snart skulle vara tillbaka från ”tjänstledigheten” så punkterades det definitivt efter Europafinalen i Moskva. Nu ropar hela Europa efter honom och turnéerna avlöser varandra. Men F&S finns ju kvar och en dag är Alexander säkert där igen.
–Friskis&Svettis är inte märkvärdigt. Precis som jag vill vara. Det är skönt att få träna med likasinnade. Det bästa av allt är att man aldrig blir utstött eller känner sig fel.

Ärligt talat, Alexander …
Hur påverkar träningen din musik?
Jag får bättre balans och har mer fysisk styrka under kon-serterna. Jag utstrålar mer energi.
Var du på träningsrunda på  berget när du skrev Fairytale?
Det var en fjälltur men det kan väl också kallas träning.
Hur ofta tränar du under  turneringarna?
Alltför sällan. Men jag gör några pushups och situps när jag får tid. Och sitdowns …
Vad tränar du?
Under normala förhållanden varierar jag mellan spinning och styrketräning och tränar 4–5 gånger i veckan.
Vilket är roligast – dra stråken över fiolen eller lyfta tyngder?Det beror på om jag har publik eller inte.
Vilken är din favoritmuskel?Armmusklerna så klart.

Än så länge lider Alexander inte brist på träning. Varje konsert är som ett intensivpass i jympan. Och inte lär medlemmarna på Friskis&Svettis i Oslo glömma honom heller. Överallt – i gymmet och på jympa-passen – hörs Alexanders Fairytale i högtalarna. Den norska sagolåten besegrade inte bara Europa utan Friskis&Svettis också.

Här kan du läsa och lyssna på Alexander när han tolkar Amar Pelos Dois’,  Wonderful Salvador och Luisa Sobral från Portugal.

Text: Gösta Elmquist
Foto i Oslo: Tore Amundøy/F&S Norge
Reportage från 2009