Friskis&Svettis

Sundsvall fick 40 elever att träna

Av de cirka 40 högstadieungdomar som tränade på gymmet med Agneta Bergqvist som målsman och instruktör blev ett tiotal av dem medlemmar i Friskis när de gick ut nian.

– Många i den åldern slutar med sina idrotter. Då kan det vara bra att det finns annat att pyssla med. Hon såg att det fanns ett behov hos ungdomar av att få gymträna, men att det på grund av åldersgräns i gymmet inte var möjligt. – Alla har ju inte en målsman som kan ställa upp och följa med tonåringen till gymmet. Då tänkte jag att jag kan vara deras målsman och samtidigt vara instruktör. Jag tog tjänstledigt från mitt jobb för att kunna genomföra det här projektet, säger Agneta Bergqvist.
Flera elever har valt ”Gym på Friskis” för tredje terminen i rad. Vissa har haft träningen i fokus, andra har haft gemenskapen som motivet för att gå till Friskis. – Några av dem har verkligen jobbat upp sin styrka på Friskis och utvecklats massor. Andra har sett det som ett socialt tillfälle – precis samma blandning som det är för vuxna, säger Agneta Bergqvist.

Projektets upplägg har sett ut så här:
Eleverna i årskurs 8 och 9 har lämnat in sitt val till skolan och de måste ha fått ett godkännande av föräldrarna att få gå till Friskis.  Eleven kommer till Friskis efter avslutad skoldag 1 till 3 gånger per vecka under terminen. I gengäld är de helt lediga de tre dagar på slutet av terminen när skolans övriga elever har sina ”elevens val”.
Agneta Bergqvist har funnits tillgänglig i gymmet tisdagar, onsdagar och torsdagar klockan 15.15-17. Terminen har startat med intropass i ett mindre gym och träningen har därefter fortsatt i det stora gymmet.
– De här eleverna är frågvisa och duktiga att ta till sig instruktioner. De är jätteroliga att jobba med! säger Agneta Bergqvist.
Text: Lena Ringqvist Foto: Anders Wihlgaard

Få mer info om Friskis Sundsvalls projekt med elevens fria val: agneta@sundsvall.friskissvettis.se, kajsa@sundsvall.friskissvettis.se.
Om hur du ansöker om pengar från Idrottslyftet: http://www.rf.se/Barn-ochungdomsidrott/Idrottslyftet/

RESEKLUBBEN – Träningsresor med Friskis&Svettis