Krönikor

”Svensk idrott behöver Friskis”

I slutet av maj äger idrottens högst beslutande organ – Riksidrottsmötet – rum. En rad viktiga beslut står på agendan. Ett av dem är frågan om vilka idrotter som ska vara en del av svensk idrott och vilka som ska få representeras av ett eget specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet. Redan för två år sedan ansökte Friskis&Svettis om att bli ett eget förbund. Sedan dess har flera utredningar gjorts och nu ska ansökan återigen behandlas.

Med över en halv miljon medlemmar är Friskis en av Sveriges största idrottsföreningar. Vi har spridit rörelseglädje sedan 1978. Vi växer för varje år, Friskis utgör nu 17 procent av den svenska idrotten. Friskis är mer än bara träning. Vi är en mötesplats för alla. Vi bidrar till folkhälsan genom det livslånga idrottandet. Vi erbjuder en plats där unga får utveckla sitt ledarskap som värdar och tränare i föreningsformen. Vi lockar många unga som lämnat en idrott präglad av tävling och specialisering.

Vi finns för den som älskar träning och den som hatar träning. För barn, för äldre, för den som är ny i landet. Under vårt tak ryms alla, det blir aldrig för trångt. Vi vill fortsätta att medverka till idrottsrörelsens utveckling och till att nå de viktiga mål som idrotts-rörelsen satt upp i sin Strategi 2025.

I dag är Friskis föreningar med i Svenska Friidrottsförbundet och vi har en god relation med förbundet. Varför vill vi då bli ett eget förbund? Jo, helt enkelt för att Friskis möjlighet att påverka och ta del av de resurser som våra medlemmar genererar till förbundet har varit små. 

Friskis&Svettis som organisation har svårt att slå sig in i etablerade strukturer. Vi vill bidra med vår snabbfotade, dynamiska struktur och med vår idé om lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla som grund. Idrottsrörelsen behöver Friskis minst lika mycket som Friskis behöver idrottsrörelsen.

Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis

susanne.jidesten@riks.friskissvettis.se