Träningsprogram

Träna on the go

Är du ständigt på språng? Då kan du också köra folkhälsominister Gabriel Wikströms träningsprogram – skräddarsytt av Friskis&Svettis Riks.

Med en plastpåse från en sportkedja i handen, något sen, medan kollegan ordnar med bilen ute på gatan, anländer folkhälsominister Gabriel Wikström till fotostudion. Han har trekvart på sig för ombyte, plåtning, kort intervju och ombyte igen.
Det är tempo i ministerns schema, och många resor. Han vill kunna träna var han än är, och därför frågade han i vintras träningsutvecklarna på Friskis&Svettis Riks om de kunde skapa ett mobilt träningsprogram som ger mycket träningseffekt.

Fotoblixtarna smattrar, träningsutvecklarna Tina Uppfeldt och Magnus Strömberg instruerar hur Gabriel Wikström ska utföra övningarna: ”Gå lite djupare. Sträck mer på ryggen. Bra, snyggt så!”
Fotografen Mikael Gustavsen ber ministern hämta sin kostym och hänga upp den i bild. Ett par minuter senare är plåtningen klar.

Har du tränat på Friskis&Svettis?
– Ja, för sju år sedan var jag medlem i ett par års tid. Då tränade jag mest i gymmet.

Nu är du folkhälsominister. Varför valde du att visa ett träningsprogram med Friskis&Svettis som avsändare?
– Jag gillar hela idén med Friskis&Svettis. I många kommersiella gym står det en våg i omklädningsrummet, och det är fokus på utseende och prestation. Men på Friskis är det hälsan och träningslusten som står i fokus. Friskis spelar en viktig roll för folkhälsan i samhället och det vill jag lyfta fram.

Hur kopplar du ihop politik och fysisk träning?
– Samhället har en stor utmaning med stillasittandet, och med att övervikt och fetma ökar. Det är ett stort folkhälsoproblem. Vi ser också en annan typ av grupp, elitmotionärerna. Klyftan dem emellan tror jag att Friskis&Svettis kan överbrygga, just för att Friskis fokuserar på lusten och glädjen i att röra sig. Det kan få i gång stillasittarna utan att det tippar över åt andra hållet och blir överdrivet mycket fokus på prestation och resultat.

Kollegan avbryter vänligt och säger att de behöver åka vidare till nästa möte – kan vi fortsätta intervjun via mobilen när ministern snart sitter i bilen?
Gabriel Wikström krokar av sin kostym från studiostången och tar med sviden till omklädningsrummet. Tre minuter senare tackar han för sig och försvinner i väg med träningskläderna i plastpåsen. Två minuter senare ringer kollegan och lämnar över mobilen till Gabriel Wikström. Vi får höja våra telefonröster för att överrösta trafikbuller och sirener i bakgrunden.

Vilket träningsupplägg fick du av träningsutvecklarna Tina Uppfeldt och Magnus Strömberg?
– Vi har träffats ett par gånger och drog i gång träningen i vintras. Det är två olika program, ett med kettlebells och ett som jag visar i Friskispressen. Jag har fått köra lite löpning också.

Har du tränat då?
– Det tog lite tid, men efter att jag och en vän sprang Göteborgsvarvet i våras så är jag i gång!

Vad har du själv tränat i ditt liv?
– Inte överdrivet mycket. Jag spelade fotboll tills jag var 15 år. Det fanns ingen idrott som jag avskydde. Mest gillade jag fotboll och basket. I olika omgångar har jag tränat på gym. Under senare år har det blivit en del löpning.

Varför passar det här träningsprogrammet dig?
– Det passar in i min vardag där jag har ont om tid. Meningen är ju att övningarna ska gå att köra var jag än är, som på hotellrummet. Det är mobil träning, lätt att ta med sig, bra övningar. Det känns att man får ett rejält träningspass, jag hade grym träningsvärk i början!
Oj, nu är vi framme. Hör av dig om du behöver något mer, hejdå!
Bilen stannar, en dörr öppnas och Gabriel Wikström är on the go.

Vill du testa Gabriels träningsprogram? Klicka här!

 

Text: Lena Ringqvist  Foto: Mikael Gustavsen
Träningsprogram och upplägg: Magnus Strömberg/Tina Uppfeldt