RESEKLUBBEN – Träningsresor med Friskis&Svettis

Friskis&Svettis

”Vi har bara börjat”

Vilka känslor väcker bilden här ovan hos dig? Känns den inkluderande och stärkande? Naivt politiskt korrekt och kulturrelativistisk? Eller som ren vänstersocialism och islampropaganda?
Stöttar bilden muslimska kvinnor genom att visa att de självklart kan ha vilka samhällspositioner som helst? Eller stöttar den prästväldets envetna kamp att tvinga kvinnor att bära slöja mot sin vilja?
Att alla de här tolkningarna – och några till – förekommer, visar de läsarreaktioner vi har fått, efter att vi i förra numret publicerade bilden intill en läsarfråga på temat att få träningsråd av sin läkare. Vi har, glädjande nog, engagerade läsare!
Flera av de kritiska rösterna menar att slöjan symboliserar kvinnans underordning och att vi ger legitimitet för denna ordning genom att publicera bilden. Ett jämlikhetsperspektiv således.
Samtidigt. Ur ett jämlikhetsperspektiv är det väl positivt – och självklart – att kunna avbilda en muslimsk kvinna som okuvad och en samhällets stöttepelare? Men ser man slöjan bara som ett uttryck för förtryck, uppskattar man kanske enbart att få den bilden bekräftad?

Att alla är välkomna är en stark värd­ering på Friskis. I Friskispressen strävar vi efter att ge utrymme åt många olika grupper och att undvika att fastna i stereotyper. Bilden här intill är ett exempel på den ambitionen, även om äran i det fallet tillfaller illustratören.
Vi lyckas ibland, ibland inte. Vid en utvärdering fick vi nyligen återkopplingen att det på våra sidor, trots de goda ambitionerna, finns en norm att man är vit och saknar funktionshinder.
Jag instämmer i den bedömningen: Vi kan – och ska – åstadkomma ännu mer på mångfaldsområdet. Vi har inte gått för långt. Vi har bara börjat. •

 

3 x starka reaktioner

Sexskandal
2006 publicerade vi ett reportage om sex som träning med bilder på, ja, sex. Sedan syntes vi på löpsedlar och i tv-debatter.

Tatueringschock    
2014 fick vi flera läsarbrev om att vi alltför ofta  visar människor med tatueringar – och att de är osunda och dåliga före­bilder för unga!

Rasismdebatt  
2016 skrev undertecknad en ledare mot rasism, blev läst av miljontals, kramad  av många, utsedd till landsförrädare av andra.

 

Mattias Wising Bonde, chefredaktör
mattias@friskispressen.se