Friskis&Svettis

2013 – Grattis Friskis&Svettis 35 år!

”Grejen med jympan var ledaren i mitten, 70-talslåtarna och de fria, häftiga övningarna.” Annika Gärderud, träningsutvecklare på F&S Riks, minns Friskis&Svettis 35-åriga historia. 

Friskis&Svettis har i år fyllt 35 år. Det dröjde inte länge från starten 1978, då det kom en enda motionär till första passet med idékläckaren och grundaren Johan Holmsäter, tills kön ringlade lång för att få köpa kort på F&S.

Rep35AnnikaG613– Vi hade en positiv, tuff och småfräck attityd med mycket garv! Det fanns discogympa på annat håll, men det var inte mycket som liknade Friskis&Svettis, säger Annika Gärderud, träningsutvecklare på F&S Riks, och den som har varit F&S-ledare längst inom F&S, ända sedan 1979.

Det ideella engagemanget är grunden till F&S succé. Eldsjälsglöden fanns i den lilla klick (bland annat Friskispressens förra chefredaktör Inga-Lis Grape) som var engagerad i F&S runt 1980-talet. De tog till knep för att få folk att komma till passen, som utejympa. Annika Gärderud minns när de hade riggat scen och ljud – men ingen ville jympa, alla ville ligga platt på rygg och sola i stället.
– Då drog vi nästan i folk. Vi gav inte upp!
Förutom eldsjälsglöden fanns en annan komponent till F&S succé – kvalitetstänket. Många av de som var med från början var idrottslärare eller sjukgymnaster i botten. Ledarna utbildades av proffs på hur kroppen fungerar.
Annika Gärderud är sjukgymnast och till den allra första utejympan, 1981 i Rålambshovsparken i Stockholm, tog hon cykeln. På pakethållaren hade hon spänt fast en ryggrad i plast.
– Står man på en scen och säger i mikrofon: ”Jag är sjukgymnast och har du frågor om ryggen så sitter jag under trädet där …”, då kommer det en hel del folk. Men det var kul, det var så vi var – engagerade och tämligen oförskräckta.

Men eldsjälar och kvalitetstänk räcker inte för att 35 år senare ha en halv miljon medlemmar. Annika Gärderud pekar ut två viktiga förändringar som har bidragit till F&S framgång.
– Den första avgörande förändringen var att F&S klarade av att bli en gemensam organisation med många föreningar. Att vara en förening är en sak, att vara en hel organisation är en annan. Det som har fungerat som ett kitt är utbildningen, den håller ihop oss. Att vi sedan starten har utbildat alla ledare och instruktörer i egen regi är en mycket viktig grund.
Den andra avgörande förändringen i F&S 35-åriga historia är att jympan började samsas med andra träningsformer. Visserligen fanns det tidigt i träningsutbudet både Jympa-Jogga och Friluft, men i 20 år var det ändå jympan som var synonymt med F&S. Därför var det ett stort steg när F&S träningsutvecklare började kasta blickar åt gym, Spinning, Step och Aerobics i slutet av 1990-talet. Annika Gärderud har ett starkt minne från en träff med ett 40-tal F&S-utbildare.
– Var step up-brädan fel för oss, skulle den krocka med jympans idé om att ha kroppen som redskap? Brädan stod längs väggen och vi gick dit i smyg var och en, och prövade att peta på den med tårna, klev upp lite försiktigt … Det var som om den var gjord av glödande kol. Det fräste liksom till i vår jympasjäl när vi nuddade den.
Men nyfikenheten tog över och fröet till Brädjympa såddes. Styrketräningspasset Skivstång testades också.
– Nu fick alla klena jympa-biceps äntligen jobba! Och skivstångspasset kunde därmed motiveras med att det kompletterade jympan. Det som gällde var att kunna motivera det nya, säger Annika Gärderud.

Tanken från början om att alla skulle kunna vara med gäller ännu mer i dag. Förr var medlemmarna en mer homogen grupp eftersom det enbart fanns jympa – om än i mängder av varianter. Nu finns ett brett utbud även för de som inte gillar jympa. Att hitta nya träningsformer och utveckla de som finns har blivit ett självklart arbete inom F&S Riks, som är det sammanhållande serviceorganet för alla 162 F&S-föreningar.
Annika Gärderud är taggad inför en treårsplan som F&S Riks nu lägger.
– Det finns en fantastisk kraft i F&S att hela tiden utvecklas utifrån sin grundidé, och att alltid vara aktuell. Det visar på en nyfikenhet som jag gillar. Det är viktigt i en omvärld som förändras och utvecklas otroligt snabbt. •

Rep35ar613FOTOGRAFEN MINNS: ”En ung, trevlig kille sa att han kom från en liten, fattig, gymnastikförening och behövde bilder för att ge ut ett blad. Senare fotade jag den här demonstrationsjympan för F&S på Kungsgatan i Stockholm med min skraltiga kamera. Jag jympar fortfarande på F&S”, berättar Inga Parland, som nu är pensionär. 
 
 

En vanlig missuppfattning är att Friskis&Svettis är en enda förening. Men F&S består av lokala föreningar som har det centrala serviceorganet F&S Riks som stöd.

Det finns 162 F&S-föreningar, var och en med egen ekonomi och med olika träningsutbud, med allt från 100 medlemmar (F&S Vansbro) till 82 000 medlemmar (F&S Stockholm.)

F&S Riks utbildar funktionärerna och bestämmer träningsformerna i det träningsutbud som föreningarna har att välja ur. Vad som finns på schemat ser därför olika ut i varje förening.

Du som är medlem kan vara med och påverka verksamheten i din lokala förening. Lämna in motioner och gå på årsmötena!

Rep35arFP613

FRISKISPRESSEN FÖDDES. F&S medlemstidning Friskispressen är nästan lika gammal som Friskis&Svettis.

Foto: Max Zomborszki (bild på Annika Gärderud). 

 

RESEKLUBBEN – Träningsresor med Friskis&Svettis